open-navfaktor-logo
search
Počasna i ekspert
Tako je počela kampanja: Tromp nije dobila eure, Konaković tvrdio da je BiH tužila Srbiju za genocida nad Srbima
Nevenka Tromp dobila je od Kantona Sarajevo priznanje - počasna građanka. Priznanje, a možda i neke druge benefite, treba opravdati. Naročito je to bitno u izbornoj godini u kojoj sarajevska "Trojka", gdje se ističe Elmedin Konaković i njegova stranka Narod i pravda, izbornu kampanju počinju na priči o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu povodom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.
09.05.2022. u 13:13
get url
text

Dok se novopečena počasna građanka Kantona Sarajevo Nevenka Tromp u subotu uvečer trudila pred TV kamerama uvjeriti javnost da je Bakir Izetbegović kriv jer je Sud odbacio zahtjev za reviziju, iz minute u minutu dajući potpuno kontradiktorne izjave, prilagođavajući ih tezi da je krivica na Izetbegoviću, za to vrijeme je Konaković na društvenim mrežama saopćavao da "ne halali". 

Tromp je, za sada, odradila svoj dio kampanje, ostalo je na Konakoviću, Našoj stranci, analitičarima, novinarima... Naime, oktobar se bliži, počelo se na vrijeme, a apetiti "Trojke" su veliki. Kandidata za člana Predsjedništva BiH još nemaju, ali im je bitno osigurati pad Izebegovićevog rejtinga. 

Silom prilika i Konaković je postao "ekspert" za međunarodno pravo i pitanje revizije presude BiH protiv Srbije i Crne Gore, a koliko jučer je pred novinarima i kamerama pokazivao da ne zna ni zbog čega je BiH podnijela tužbu. 

- Ponovo povlačim paralelu sa revizijom presude za zločine i genocid nad Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim u BiH – izjavio je Konaković 2020. u zanosu skupštinske političke borbe u Kantonu Sarajevo polemizirajući o lokalnim temama.

Dakle, revizija presude protiv Srbije zgodno je pitanje koje se poteže svaki put kada Konakoviću ponestane drugih argumenata protiv političkih oponenata, makar i sam nije načisto s tim zbog čega je tužba uopće podnesena. Da jeste, ne bi tvrdio kako je Srbija tužena i zbog "genocida nad Hrvatima, Srbima i ostalim u BiH". Taj genocid u periodu '92-'95. nijedan sud nije utvrdio, osim NiP-ovog. 

S druge strane Nevenka Tromp okrenula je ćurak u vrijeme kada joj je postalo jasno da neće biti dio tima koji će pisati zahtjev za reviziju presude i kada je zahtjev već podnesen. Ona i Geoffrey Nice, bivši tužitelj Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nudili su svoje usluge Izetbegoviću uz naknadu od milion eura. 

- Napisali smo e-mail, šta sve treba napraviti i koliko bi to što se treba uraditi koštalo, oko milion eura. Ali to nije bio novac za nas, za takav proces bi se morao oformiti međunarodni tim - potvrdila je Tromp u subotu, prikrivajući da bi i sama bila dio tog tima. 

Međurodni tim je formiran, ali u njemu nije bilo Tromp i Nicea, za kojeg je Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Tribunala u Hagu, ustvrdila da se "uporno borio da se Miloševiću ne sudi za genocid u Srebrenici". 

- Ono što želim reći jest da je te otpore također zastupao Geoffrey Nice. On nije imao problema s ostatkom, ali bio je vrlo nesklon ovim dvjema tačkama optužnice, ne samo u početku slučaja, što bi se moglo opravdati nedostatkom dodatnih dokaza koji u to vrijeme još nisu bili dostupni, nego tokom cijelog slučaja, čak i kad su novi dokazi izbijali na vidjelo. Nisam ustanovila šta su bili stvarni motivi gospodina Nicea - riječi su Florence Hartmann. 

Šta su stvarni motivi Nevenke Tromp za svojevrsnu višegodišnju kampanju protiv Izetbegovića, koja je sada intenzivirana uz koordinaciju sa "Trojkom" može se nagađati, a izostanak famoznih milion eura naknade samo su jedna od mogućnosti. Šta su stvarni motivi Geoffreyja Nicea da bude dio tima u slučaju revizije, imajući u vidi riječi koje je Florence Hartmann više puta napisala i izgovorila o njemu?

Pojašnjenja radi, Nice, Tromp i njihov tim tražili su milion eura za šestomjesečni angažman u vezi sa revizijom presude. U vrijeme kada revizija nije bila još podnesena, Tromp je čak izjavljivala u ovdašnjim medijima da sve činjenice idu u prilog tome da je Sakib Softić validan agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim suda pravde u Hagu. Tada su ovoj "ekspertici" Izetbegovićeve izjave i potezi u vezi s revizijom bili kredibilni. Sada pak tvrdi suprotno. 

Iako Tromp sada tvrdi da je sve vrijeme njen i Niceov tim davao upute i savjete timu Sakiba Softića, to zapravo i nije tako. Oni su zagovarali tezu da reviziju treba pokrenuti, ali ništa konkretno nisu nudili osim konkretne potražnje milion eura.

Teško je prognozirati ishod zahtjeva za reviziju, tvrdili su Nice i Tromp u svojim mailovima Softiću, kojeg nisu sporili kao agenta koji bi trebao zastupati BiH. Naprotiv, potvrdili su njegovu kredibilnost u međusobnim prepiskama. Da su kojim slučajem bili angažirani na reviziji, može se zaključiti da bi uradili potpuno identičnu stvar koja je i urađena 2017. godine. 

Tim Tromp - Nice nije ponudio nikakve konkretne dokaze protiv Srbije, nove činjenice, na osnovu kojih bi revizija bila moguća, osim prijedloga da se treba doći do dokumenata koje je zaštitila bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u dogovoru sa bivšim srbijanskim ministrom Rasimom Ljajićem 2005. godine. 

Softić je na konkretna pitanja ostao uskraćen za odgovor, osim onog da se Geoffrey Nice unaprijed ograđuje da će revizija uspjeti. Izostao je dogovor sa timom Nice - Tromp, a angažiran je tada bio tim u kojem je bio ekspert za međunarodno pravo i autor zahtjeva BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi naše zemlje protiv Srbije David Scheffer. 

Scheffer je ranije obrazložio kako smatra da je Sakib Softić imao legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde. Registrar Suda Philippe Couvreur nije mislio tako. Smatrao je da je za imenovanje agenta potrebna nova odluka Predsjedništva BiH. Dakle, registrar Suda, ne Sud. Do merituma samog podneska revizije presude nije se ni došlo.

- U Statutu, pravilima i praksi Suda, ne postoje odredbe koje reviziju presude definiraju kao novi proces i koji zahtijevaju novu institucionalnu odluku za taj postupak - obrazložio je Scheffer, uz napomenu da je "Sud trebao dopustiti stranama u postupku da o tome rasprave pred Sudom". 

Zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije podnesen je pred sami istek desetogodišnjeg roka, u februaru 2017. godine.

Na pitanje zašto je Međunarodni sud pravde, odnosno Registrar, odbio zahtjev BiH za reviziju presude, Florence Hartmann je dala svoje viđenje:

- Sekretar MSP‑a obrazložio je odbijanje da razmatra zahtjev time što svi članovi Predsjedništva BiH nisu odobrili zahtjev za reviziju. Međutim, u svom odgovoru nije se pozvao ni na jedan član Statuta ili Pravilnika MSP-a. Odgovor sekretara Suda liči na krnji administrativni čin.

VEZANI TEKST - "Trojkina" analitičarka Nevenka Tromp ne krivi Čovića i Dodika, Izetbegović kriv "ako se Bosna sad raspadne"

U nedostatku pravnog obrazloženja, javnost se legitimno može pitati da li je ovo pravno zasnovano ili političko motivirano. Države imaju nadležnost pred MSP‑om, međutim, nigdje se u Statutu ne spominje kako nadležno državno tijelo treba donijeti odluku glede tužbe ili revizije. U ovom slučaju, u samom sastavu države koja podnosi reviziju, imamo nasljednike struktura koje su direktno odgovorne za genocid iz tog predmeta. Zato je bilo neophodno da jedna međunarodna institucija – koja je time kreator pravnih presedana – pravno obrazloži svoju odluku.

Da li ubuduće država u kojoj je počinjen genocid neće moći imati pristup pravdi ako u svojim strukturama vlasti ima ljude koji žele zaštititi počinioce? Ovo je suštinsko pitanje, i to ne samo u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, i zaslužuje ozbiljan odgovor. MSP mora jasno kazati da li potvrđuje takav zaokret u pravnoj međunarodnoj praksi. U suprotnom, morat će poništiti odluku svog sekretara i pravno razmotriti to pitanje izazvano podjelom unutar Predsjedništva BiH - obrazložila je Hartmann, koja daje i detaljniji uvid u vezi sa djelovanjem Geoffreyja Nicea koji je u konkretnom slučaju radio zajedno sa Nevenkom Tromp. Detaljnije izjave Hartmann pročitati ovdje.

Ali, za očekivati je da su Konaković i "Trojka" ipak eksperti koji će javnost ubjeđivati u Izetbegovićevu "izdaju" sve do oktobra, jer istina o reviziji presude BiH protiv Srbija sama po sebi nije cilj, pitanje revizije presude je samo sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva.

Nevenka Tromp u međuvrmenu postala je i analitičarka političkih prilika u BiH i počasna građanka Kantona Sarajevo koja daje doprinos predizbornoj kampanji za oktobarske Opće izbore.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.