Evropsko prvenstvo za rukometaše sportski je događaj koji je će obilježiti početak 2020. godine, a jedna od tri debitantske selekcije, pored Latvije i Holandije, bit će reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Ipak, izabranici selektora Bilala Šumana neće biti jedini učesnici Evropskog prvenstva koje se prvi put održava u tri zemlje (Austrija, Švedska i Norveška).

Nekoliko rukometnih reprezentativaca Hrvatske rođeno je u Bosni i Heregovini i skoro da nije postojala generacija hrvatskih Kauboja u kojoj nije bilo nekoliko igrača rođenih u našoj zemlji.

No, osim igrača, čak trojica od ukupno 46 rukometnih arbitara (23 para) dijelit će pravdu na mečevima Evropskog prvenstva koje počinje 9. januara.

Jedan od trojice arbitara rođenih u Bosni i Hercegovini je Mirza Kurtagić. Ovaj 35-godišnjak, rođen u Vlasenici, koji je kao izbjeglica završio u Švedskoj, sudit kao švedski arbitar u paru sa Mattiasom Wetterwikom.

Švedski arbitar Mirza Kurtagić

Osim Kurtagića još su dvojica njegovih kolega rođeni u BiH. Riječ je o hrvatskom arbitru Daliboru Jurinoviću, koji je rođen u Jajcu, te o austrijskom sudiji Andreju Jusufhodžiću, rođenom Sarajliji.

Dalibor Jurinović (desno) rođen je u Jajcu

Jusufhodžić sudi u paru s Radojkom Brkićem, koji je rođen u Beču, ali je njegova majka iz Bijeljine, dok mu je otac iz Arilja (Srbija).