open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Topčić o napadima na Palestince: Jači tlači! To je deviza među životinjama, i među ljudima, još više
Novi napadi Izraela na Palestinu zgrozili su misleće umove širom muslimanskog i nemuslimanskog svijeta. 
13.05.2021. u 08:47
get url
text

Ujedinjeni u ideji da se pred očima javnosti, još u vrijeme svetog mjeseca ramazana, dešava genocid, videozapisima i porukama na društvenim mrežama već danima izražavaju nezadovoljstvo i pozivaju političke lidere da tome čim prije stanu u kraj.

Posebno su odjeknule poruke poznatih američkih manekenki Belle i Gigi Hadid koje su jasno poručile da su uz "braću i sestre Palestince", ali i poruka nekadašnjeg frontmena benda Pink Floyd Rogera Watersa, koji je kritikovao izraelsko prisilno iseljavanje palestinskih porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah, u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i njihovo premještanje na drugo područje pod okupacijom Izraela, opisavši Izrael kao "apartheid državu".

Reagovao je i na izraelski napad u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu.

- Molim? Biden i dalje govori "Podržavam Izrael u bilo čemu". Čekajte da ih podržite u ovom genocidnom uklanjanju ljudi iz njihovih domova. Kako bi ti se svidjelo, Joe Biden, sjediš kod kuće, tu je tvoj dom, tu živi tvoja porodica stotinama godina, a neko dođe i kaže: "To je naše. Ja sam doseljenik, oduzet ću ti kuću. Ne zanima me šta radiš. Umri... To bi bilo najbolje". Nevjerovatno. Čini me strašno ljutim. Šta možeš uraditi? Reći ću vam šta mogu uraditi. Mogu napraviti ovaj mali video. Mogu ga objaviti i reći da mi je ovo slomilo srce. I tako mi je drago da Human Rights Watch sada slijedi odluku B' Tselema organizacije za ljudska prava, izraelske organizacije za ljudska prava, koja je prije nekoliko mjeseci donijela odluku da je Izrael država apartheida. Izrael je država apartheida – kazao je Waters u vrlo emotivnom videu.

- Nažalost, napadi na Palestince nisu počeli nedavno, traju već decenijama. Pa zbog čega svijet samo nijemo posmatra, kako je moguće da se tome jednom zauvijek ne može stati u kraj - rekao je naš istaknuti književnik Zlatko Topčić i dodao:

- Palestinsko pitanje je neodvojivo od višestoljetne dekadencije islamskog svijeta. Ne pravimo se slijepi pa da tu ne vidimo oštru vjersku komponentu, ali opet samo kao katalizator agresije u čijem temelju je osvajanje tuđih teritorija, a ne misionarstvo. Sirova sila je jedini parametar koji se uvažava i od kojeg zavisi položaj svake države i naroda. Jevreji su iz holokausta izvukli zaključke - moralno dvojbene, ali tu etici i moralu nema mjesta - i s najjačom vojskom na svijetu rade Palestincima - ne Nijemcima nego Palestincima! - slične stvari koje su nacisti radili njima. Bijes se racionalno iskaljuje tamo gdje se može - zar nam to nije poznato!? Svjedočimo opet dvojnim aršinima, dosljedno i u svemu... U političkom i medijskom tretmanu osnovnih ljudskih prava drži se strana jačemu, a ne onom na čijoj su strani Božiji i ljudski zakoni. Opet licemjerni apeli i "zaraćene strane" u kojima "svi pucaju". Jeste li vidjeli onog palestinskog dječaka s letvom u ruci?! "Jači tlači!" - to je deviza među životinjama; i među ljudima, još više. Historiju ne pišu ponavljači!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.