open-navfaktor-logo
search
Sjajni veznjak
Tomić briljira u Sloveniji: Imamo bolju ekipu od Maribora, Menalo je pun pogodak
Moj klub je veći od Maribora. Ako neko iz Maribora može dobiti poziv za reprezentaciju, zašto ne bismo dobili Luka Menalo ili ja, smatra Tomić
08.10.2019. u 19:42
get url
text

Ljubljanska Olimpija lider je fudbalskog šampionata Slovenije. Zmajčeki su proteklog vikenda priredili veliki preokret i u posljednjih 20 i nešto minuta uspjeli nadoknaditi dva gola zaostatka na gostovanju kod Triglava.

A preokret je djelo bh. internacionalaca - Luke Menala i Tomislava Tomića. Prvi je upisao dvije asistencije, a drugi jednu.

Obojica igraju sjajnu sezone, a slovenski mediji posebno hvale Tomića, koji je za dvije godine i dva mjeseca, koliko nosi dres "zelenih", upisao više od 100 nastupa.

- Tomić je nositelj igre Olimpije, a na svom kontu ima jedan gol i četiri asistencije. Jedan je od najboljih veznih igrača u prvenstvu Slovenije - pišu tamošnji mediji.

Nekadašnjem prvotimcu Željezničara i Zrinjskog gode pohvale.

- Gode mi pohvale, ali su istovremeno i obaveza da u narednom periodu moram davati maksimum - kazao je Tomić, čija ekipa je nakon 13 kola prva sa dva boda prednosti ispred Maribora:

- Nesretno smo izgubili derbi od Maribora, ali smo i dalje prvi. Iskreno, bit će zanimljivo do kraja sezone. Dugo je prvenstvo, imamo dobru ekipu i vjerujem da možemo prvi proći kroz cilj. U odnosu na Maribor imamo bolju startnu postavu, ali oni imaju dužu klupu. Bit će zanimljivo.

Tomić je pohvalno govorio i saigraču Menalu, koji je u Ljubljanu stigao na posudbu iz Dinama.

- Luka je odličan igrač i još bolji momak. Kada se pojavila mogućnost da dođe na posudbu trener me pitao šta mislim o njemu i, naravno, pohvalio sam ga, jer znam da je izuzetno kvalitetan. I prije nego što je potpisao za Dinamo, bivšem treneru Igoru Bišćanu predlagao sam da ga dovedu, ali su tada Modri bili brži. Sada smo pogodili sa njim. Pun je pogodak, što potvrđuje i na terenu. Ima sportsku "drskost" koja nam je nedostajala - ističe Tomić.

Dugo godina igrao je Premijer ligi BiH i prati zbivanja na našim terenima.

- Pratim Želju, Zrinjski, Sarajevo, Široki... Sve što mogu stići. Liga je zanimljiva i izjednačena. Možda je po kvaliteti slabija nego u vrijeme kada sam ja igrao, ali je izjednačenija. Svako svakoga može dobiti. Sarajevo je napravilo odličan posao, jer je imalo dosta problema sa povredama, ali su dobro izgurali. Iznenadio me Amar Osim kakve je rezultate napravio sa Željom. Zrinjski ima najbolji kadar kada se gleda 20 igrača, ali onih 11 koji istrče na teren ne donose prednost. Uglavnom, bit će izuzetno zanimljivo i među ovim ekipama treba tražiti novog prvaka. Mada, ni Tuzla City ne treba otpisati - smatra Tomić.

Tomić je pod trenerskom palicom Roberta Prosinečkog upisao dva nastupa za reprezentaciju BiH. Međutim, nakon "američke turneje" nije više na radaru selektora Zmajeva.

- Bit ću iskren, nije da očekujem poziv u reprezentaciju, ali mislim da u reprezentaciji ima igrača koji nisu ništa veći kvalitet od mene. Odigrao sam više od 100 utakmica za Olimpiju, a moj klub je veći od Maribora. Ako neko iz Maribora može dobiti poziv zašto ne bismo dobili Luka Menalo ili ja - smatra Tomić.

Sin Lovre pozira sa dresom  koji je Olimpija uručila Tomiću za 100. nastup 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.