open-navfaktor-logo
search
Osnovni sud
Tokić oslobođen optužbi: Zastava sa ljiljanima nije sporna u Banjoj Luci!
Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni su optužbi krivičnog djela izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a u vezi s događajem od prije tri i po godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa simbolom ljiljana
05.11.2018. u 15:50
get url
text

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni su optužbi krivičnog djela izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a u vezi s događajem od prije tri i po godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa simbolom ljiljana.

Razlog je što ovo krivično djelo više ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS-a.

Tek na posljednjem ročištu, uoči iznošenja završnih riječi, tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi "zastava Armije BiH", stavljeno "zastava Republike BiH".

Tako je, prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Tokić optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao spomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao zastavu Republike BiH", a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano sve vrijeme ovog postupka.

Ranije je, tokom završnih riječi, okružni tužilac Dijana Kukobat tvrdila da su cijenjeni svi materijalni dokazi, a da je sporna zastava predmet koji kod drugog, odnosno srpskog naroda, stvara asocijaciju na "rat, stradanja i mržnju", te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Odbrana je smatrala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

Tokić je ranije objasnio da je istakao zastavu Republike BiH sa ljiljanima povodom godišnjice prijema BiH u UN.

Sejfudin Tokić kazao je danas nakon oslobađajuće presude u banjalučkom Osnovnom sudu da ovo ima dalekosežno političko značenje. Odmah nakon izricanja presude drugooptuženi Adnan Bajrić je najavio mogućnost kontratužbe o čemu će se konsultovati sa advokatima.

- Očekivana odluka suda o montiranoj političkoj optužnici, iniciranoj od Milorada Dodika - dodao je Tokić.

On je istakao i da je ovo "pobjeda za zastavu sa ljiljanima koja danas ima podršku preko tri četvrtine građana BiH".

- Ova presuda je putokaz da umjesto nacionalnih isključivosti, pokušaja sataniziranja simbola, moramo prihvatiti Bosnu kakva je bila hiljadu godina, gdje su svi jednakopravni - poručio je Tokić.

Sud je prvostepeno oslobodio Tokića i Bajrića jer krivično djelo za koje su bili optuženi više ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS.

- Na ovu činjenicu nije ukazalo ni tužilaštvo ni odbrana tokom procesa koji je bio dugotrajan i iscrpljujući. Po meni to je bilo pitanje svih pitanja u odlučivanju- rekla je danas sudija Radmila Medaković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.