open-navfaktor-logo
search
Vrijeme za račune
Tim za borbu protiv korupcije zatražio od Konakovića dokumentaciju o raspodjeli novca
Sudeći prema informacijama Faktora, Konakoviću je "malo nezgodno" da se podacima o raspodjeli budžetskog novca "pohvali" i Timu Vlade KS za borbu protiv korupcije
09.10.2019. u 16:16
get url
text
Elmedin Konaković

Raspodjela budžetskih sredstava se odvija potpuno transparentno i javno. Tako barem tvrdi predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, čiji je budžet za dodjelu sredstava pojedincima i neprofitnim organizacijama, te za izgradnju i sanaciju vjerskih objekata samo do sredine septembra ove godine uvećan sa početnih 30.000 na 581.000 KM.

- Ne mogu čitati sve, malo mi je nezgodno, iako je transparentno. Ne želim da ovo zloupotrijebim pa da se pohvalim kome smo sve podijelili pare – kazao je Konaković na konferenciji za medije koju je organizirao u petak povodom optužbi na račun iznosa i načina utroška tih sredstava.

Sudeći prema informacijama Faktora, Konakoviću je "malo nezgodno" da se podacima o raspodjeli budžetskog novca "pohvali" i Timu Vlade KS za borbu protiv korupcije, koji, uprkos Konakovićevim tvrdnjama o transparentnosti, očigledno ne raspolaže svim potrebnim informacijama vezanim za način raspodjele tog novca.

Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije je, naime, s ciljem osiguravanja dosljednog pridržavanja odredbi Uredbe o kriterijima za finansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja koji se finansiraju/sufinansiraju iz Buždeta KS od Konakovića zatražio dostavljanje informacija i dokumenata vezanih za sredstva koja je podijelio u proteklom periodu, a koja, prema njegovom priznanju, premašuju iznos od 500.000 KM.

Od Konakovića je, između ostalog, zatražen interni akt kojim se uređuju pitanja koja se odnose na formiranje komisije za provođenje javnog poziva, kao i postupak po javnom pozivu, ali i zahtjeve za dodjelu sredstava koje su dostavljale neprofitne organizacije, sa dokazima iz kojih se vidi ispunjenost općih i posebnih kriterija.

Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije je također zatražio i pojedinačne akte o raspodjeli sredstava, izvještaje o namjenskom utrošku doznačenih sredstava u roku od 15 dana od realizacije projekta ili aktivnosti sa odgovarajućom dokumentacijom.

- Također, potrebno je da Tim informirate o odobrenju finansijskih sredstava pojedincima u 2019. godini, tačnim iznosom dodijeljenih budžetskih sredstava, dostavite pojedinačni akt o odobravanju sredstava i kopiju dokumentacije iz koje je vidljivo da su ispunjeni uvjeti propisani u članu 8. Uredbe – navodi se u zahtjevu koji je u posjedu Faktora.

{$galerijaFotografija}

U zahtjevu koji je upućen 7. oktobra je utvrđen i rok od deset dana za dostavljanje informacija. Konaković je, iako javnost nastoji uvjeriti u transparentnost načina utroška budžetskog novca, burno reagirao na zahtjev Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije, te se, tvrde naši izvori bliski šefu stranke Narod i pravda (NiP), obrušio na one koji su se "usudili" od njega zatražiti informacije na temelju kojih bi se utvrdilo eventualno postojanje zloupotreba pri raspodjeli sredstava.

Kontaktirali smo predsjednika Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije Erduana Kafedžića, zatraživši dodatne informacije o dostavljenom zahtjevu i eventualnim povratnim informacijama, ali on nije želio komentirati slučaj. 

Od ukupno 117.000 KM, koliko je Konaković 12. juna ove godine podijelio neprofitnim organizacijama za finansiranje/sufinansiranje projekata koji su od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS, čak 60.000 KM je dodijeljeno Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) Muamera Zukorlića.

Kontakt osoba BANU-a Almedina Zukorlić-Pašalić, kandidatkinja NiP-a na prošlim Općim izborima i novoimenovana predsjednica Upravnog odbora KJU "Porodično savjetovalište", u razgovoru za Faktor nije željela odgovoriti na pitanje o projektima na osnovu kojih je BANU dobio novac.

Zatražen nam je pismeni upit, uz obećanje da ćemo odgovor dobiti u petak, ili najkasnije u ponedjeljak. Odgovor još nije stigao.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

Konaković je, kako smo ranije pisali, samo do 19. septembra ove godine na raspolaganje dobio čak 581.000 KM, što je 551.000 KM više u odnosu na raniju predsjedavajuću Skupštine KS Anu Babić, koja je raspolagala sa "samo" 30.000 KM.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci: Konaković na raspolaganje dobio 581.000 KM da dijeli kome poželi

Na tom iznosu Konaković ne namjerava stati, te najavljuje prebacivanje "još nekoliko stotina hiljada KM" sa računa drugih ministarstava u Vladi KS, kako bi ih on dijelio po vlastitom nahođenju.

- Koliko hoću – glasio je odgovor Konakovića na upit o iznosu budžetskog novca kojeg može potrošiti kao predsjedavajući Skupštine KS.

Poređenja radi, članovi Predsjedništva BiH na raspolaganju godišnje imaju po 120.000 KM, dok je Konaković samo u prvih devet mjeseci ove godine uspio potrošiti koliko jedan član krovne državne institucije u cijelom mandatu.

Zahtjev Tima Vlade KS za dostavljanje informacija od Elmedina Konakovića
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.