open-navfaktor-logo
search
Potpisivao Forto
Zvanični podaci: Konaković na raspolaganje dobio 581.000 KM da dijeli kome poželi
Zašto bi šef zakonodavne vlasti u KS imao na raspolaganju ovoliki iznos budžetskog novca, te zašto bi on taj novac dijelio umjesto resornih ministarstava, Konaković nikad nije objasnio niti se potrudio ponuditi iole smisleno objašnjenje
03.10.2019. u 19:37
get url
text

Izjava aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedina Konakovića da može podijeliti "koliko hoće" budžetskog novca je, sudeći prema zvaničnicim podacima, vrlo blizu istini. Konaković je u odnosu na svoju prethodnicu Anu Babić samo do sredine septembra ove godine imao na raspolaganju čak 551.000 KM više za raspodjelu neprofitnim organizacijama te za pomoć u rekonstrukciji i izgradnji vjerskih objekata, odnosno ukupno 581.000 KM, a ta je sredstva dijelio po vlastitom nahođenju i bez ikakvih kriterija.

Najprije je, podsjetit ćemo, Prijedlogom budžeta KS za 2019. godinu Konakoviću odobreno 150.000 KM za transfere neprofitnim organizacijama, što je čak 120.000 KM više u odnosu na iznos kojim je raspolagala Babić.

Međutim, 120.000 KM više u odnosu na svoju prethodnicu nije zadovoljilo Konakovićeve apetite, pa je u pomoć "uskočila" Vlada KS, odnosno ministarstva koja kontroliraju kadrovi Naroda i pravde (NiP).

Tako je Vlada KS na sjednici održanoj 29. marta 2019. godine donijela zaključak, kojeg je potpisao premijer Edin Forto (Naša stranka), da Ministarstvo privrede KS, na čijem je čelu Haris Bašić (NiP), preraspodijeli sredstva u iznosu od 50.000 KM na račun Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS za potrebe "tekućih transfera neprofitnim organizacijama".

Nakon Bašića, široke ruke prema Konakoviću bio je i ministar finansija KS Amel Kovačević (NiP). Ponovo je Forto 27. juna 2019. godine potpisao odluku kojom se iz Ministarstva finansija KS iz sredstava prikupljenih od kamata na domaće pozajmljivanje Konakovićevom uredu preraspodjeljuje 80.000 KM, koje je šef NiP-a podijelio pojedincima i neprofitnim organizacijama.

Na nova sredstva je Konaković čekao do 1. augusta 2019. godine, kada je Vlada KS donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Budžeta KS, odnosno iz Tekuće rezerve Budžeta, u iznosu od 1.000 KM. Ta sredstva su prebačena u Konakovićev kabinet za potrebe "rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje vjerskih i drugih pratećih, te kulturno-historijskih objekata".

Na istoj sjednici Vlade KS je usvojena i druga odluka kojom je Konaković za iste svrhe na raspolaganje dobio još 100.000 KM.



Ta je sredstva trebalo podijeliti Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, ali su ona završila u Konakovićevom budžetu. S obzirom na to da logika i praksa nalažu da ova sredstva dodjeljuje upravo resorno ministarstvo, a ne šef zakonodavne vlasti, zatražili smo pojašnjenje iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a u odgovoru nam je pojašnjeno da je iznos od 100.000 KM rebalansom budžeta preraspodijeljen "na zahtjev iz Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS".

Zatim je ministar finansija Amel Kovačević, po zahtjevu svog stranačkog šefa, donio Odluku o preraspodjeli sredstava u Budžetu KS za Konakovićev kabinet u iznosu od 5.000 KM.

Vlada KS je bila baš darežljiva prema Konakoviću na sjednici održanoj 12. septembra. Najprije je usvojen Zaključak kojim se 35.000 KM iz Ministarstva finansija KS preraspodjeljuje na Konakovićev kabinet za potrebe "tekućih transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama", te za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i otkup i izgradnju vjerskih i drugih pratećih objekata.

Bašić i Kovačević su već izdvajali sredstva za potrebe stranačkog šefa, pa je red došao i na ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu. Čak 60.000 KM Ministarstva unutrašnjih poslova, prvobitno namijenjenih za školovanje polaznika Policijske akademije, je preusmjereno na Konakovićev kabinet za potrebe "kapitalnih transfera neprofitnim organizacijama" i rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, otkup i izgradnju vjerskih i drugih pratećih objekata.

Vlada KS je bila darežljiva prema Konakoviću i na sjednici održanoj 19. septembra. Tada je usvojen Zaključak kojim se 100.000 KM Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, prvobitno namijenjenih za opremanje internata za učenike u Srebrenici, preraspodijele u Konakovićev kabinet. Internat u Srebrenici je, podsjetimo, osnovan 2012. godine za potrebe učenika iz udaljenih područja oko Srebrenice. Novac namijenjen njima će, ipak, Konaković podijeliti kome on poželi.

- Rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, otkup i izgradnja vjerskih i drugih pratećih, te kulturno-historijskih objekata – ponovo je glasila svrha sredstava dodijeljenih predsjedavajućem Skupštine KS.

Uvjerljivo najveći pojedinačni iznos sredstava je Konaković dodijelio Bošnjačkoj akademiji nauka i umjestnosti (BANU) Muamera Zukorlića, zastupnika u Skupštini Republike Srbije i kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH.

U međuvremenu se Konaković, nakon kritika javnosti, branio tvrdnjom, suprotnom stavu cjelokupne javnosti u BiH i susjednoj Srbiji, da BANU nije Zukorlićeva organizacija. S tim u vezi vrijedi spomenuti da je dužnost izvršne sekretarke BANU-a obnašala Almedina Zukorlić, bliska srodnica Muamera Zukorlića te kandidatkinja NiP-a na prošlim Općim izborima i nova predsjednica Upravnog odbora KJU "Porodično savjetovalište".

Zašto bi šef zakonodavne vlasti u KS imao na raspolaganju ovoliki iznos budžetskog novca, te zašto bi on taj novac dijelio umjesto resornih ministarstava, Konaković nikad nije objasnio niti se potrudio ponuditi iole smisleno objašnjenje.

Teze o transparentnosti postupka dodjele sredstava, koje posljednjih dana zastupa šef NiP-a, nisu tačne, s obzirom da je informacije o prvom dijelu dodijeljenih sredstava otkrio tek nakon zastupničkog pitanja Aljoše Čampare. U okviru tih informacija je "isplivala" i ona o dodijeljenim sredstvima BANU-u, koja su višestruko veća u odnosu na sve ostale pojedinačne dodijeljene iznose.

Kasniji pojedinačni iznosi, koje je Konaković dijelio prema vlastitom nahođenju, procjenama i političkim potrebama, su još uvijek tajna i ti podaci, suprotno tvrdnjama predsjedavajućeg Skupštine, nisu javni i transparentni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.