Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić obavijestila je policijske agencije u BiH da joj je ugrožena sigurnost, jer u utorak, 4. juna ove godine, primila telefonske pozive iz Zimbabvea i Moldavije.

Istovremeno je naređena provjera brojeva na koje se tužiteljica Tadić nije javila, "jer ne poznaje nikoga u tim državama", piše Žurnal.

- Dana 4. 6. 2019. godine, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH obaviješteni su od strane gđe Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, da je tokom navedenog dana, dok se nalazila na službenom putu u Bukureštu, u vremenskim intervalima 13.11, 13.44 i 14.49 sati na svoj mobilni telefon zaprimila telefonski poziv sa broja 00263787112933. Na pozive se nije htjela javiti iz razloga jer se ispod pozivnog broja nalazilo ime države Zimbabve, iz koje imenovana nema od koga primiti poziv - piše u dopisu upućenom svih državnim policijskim agencijama, prenosi ovaj portal. 

Slično se ponovilo dva dana kasnije kada je Tadić zaprimila dva telefonska poziva sa broja 00373905129900. Na pozive se, također, nije htjela javiti, jer je ispod broja pisalo Moldavija, a iz te države je nema ko zvati, jer nikoga ne poznaje.

- S obzirom da je gospođa Tadić prije nekoliko dana zaprimila prijetnje putem telefona u Tužilaštvu BiH, ista traži da se izvrši provjera predmetnih telefonskih brojeva - navedeno je u obavijesti policijskim agencijama.

Podsjećamo, telekom operateri upozorili su svoje korisnike da se ne javljaju na nepoznate brojeve iz afričkih zemalja.

- Našim korisnicima savjetujemo da se ne javljaju na sumnjive brojeve, niti da uzvraćaju pozive. Savjetuje se da građani sumnjivi broj prijave na 1444, kako bi bio blokiran - glasilo je saopćenje jednog od telekom operatera iz BiH.

Ipak, tužiteljica Tadić se odlučila da o njenim "sumnjivim pozivima", kojima su, inače, izložene hiljade bh. državljana, obavijesti policiju, te da ustvrdi da je njena sigurnost ugrožena.