open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Teksasu prijeti "apokaliptičan" scenarij: Najmnogoljudnije države SAD-a ruše rekorde po broju zaraženih
Tri najmnogoljudnije države SAD-a postavile su rekord kada su u pitanju dnevne brojke novooboljelih od koronavirusa i strahuje se da može dogoditi "apokaliptičan" rast u velikim gradovima Teksasa ukoliko se ovaj trend nastavi.
25.06.2020. u 20:27
get url
text

Prema podacima Instituta "John Hopkins" od Covid-19 u SAD-u je umrlo 121.979 osoba, a zaraženo je oko 2,4 miliona.

Florida i Teksas objavili su u srijedu da bilježe više od 5.000 novih slučajeva, dok je u Kaliforniji zabilježeno 7.000 novih sluajeva u jednom danu, što je novi rekord, javlja CNN. Florida je i u četvrtak prebacila brojku od 5.000.

Guverner Teksasa Greg Abbott izdao je izvršnu naredbu kojom se osiguraja dostupnost bolničkih kreveta pacijentima oboljelima od Covid-19. Naredbom se suspendiraju sve elektivne operacije u četiri okruga u kojima su najveći gradovi San Antonio, Dallas, Houston i Austin.

Ako se ovaj trend rasta oboljelih nastavi Houston bi mogao postati najteže pogođen grad u SAD-u, parirajući čak gradovima u Brazilu. Broj zaraženih raste i u Dallasu, Autinu i San Anotoniju, kaže dr. Peter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu pri Medicinskom fakultetu Baylor.

- Gusto naseljana područja imaju veoma brz rast oboljelih i neki modeli su na granici da postanu apokaliptični - rekao je Hotez.

Florida, Teksas i Kalifornija su dom 27,4 posto od 328 miliona stanovnika koliko živi u Sjedninjenim Državama, procjena je Amerikog biroa za cenzus.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.