open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Tegeltija razgovarao s Čakrabartijem i Lajčakom
Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka s predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).
28.04.2020. u 18:53
get url
text

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novonastala situacija sa širenjem pandemije i saniranjem njenih posljedica postavila nove izazove, izazvala ekonomsku neizvjesnost i negativne efekte na cjelokupnu privredu BiH, te zemlje u okruženju i EU, kao najvažnije spoljnotrgovinske i privredne partnere BiH.

Ovom prilikom, predsjedavajući Savjeta ministara je zahvalio predsjedniku EBRD-a na dosadašnjoj dobroj saradnji, te naglasio da je EBRD uvijek pružao snažnu podršku ekonomskom razvoju i reformskim procesima u BiH.

Sagovornici su istakli zajedničku opredijeljenost za nastavak realizacije aktivnosti od obostranog interesa i u budućem periodu.

Također, Tegeltija je danas putem video - linka razgovarao i s Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je potrebno što prije početi sa provođenjem potrebnih mjera da bi se pokrenule ekonomske aktivnosti, ojačala privreda i vratila radna mjesta, kao i nastaviti reformske procese u BiH kroz provođenje socioekonomskih mjera koje su ranije definisane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.