open-navfaktor-logo
search
Afera "Potkivanje"
Tegeltija iznio svoje tumačenje: Za smjenu je potrebna incijativa pet članova VSTV-a
Povodom javnih zahtjeva za provođenje zakonski utemeljenog postupka ispitivanja njegove odgovornosti, Milan Tegeltija je iznio i svoju stranu priče, odnosno svoje viđenje postupka za, eventualnu, smjenu
13.06.2019. u 19:18
get url
text

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija u središtu je afere "Potkivanje", a brojni su zahtjevi za ispitivanje njegove odgovornosti, koji dolaze i iz redova članova Vijeća.

Podsjećamo inspektor SIPA-e Marko Pandža se na snimku koji je objavio Žurnal, pojavljuje za istim stolom sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom i biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem, koji je napravio tajni snimak.Pandža je od Aleševića, za interveniranje predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije s ciljem ubrzavanja predmeta kojeg je vodilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, tražio novac kojim bi "potkovao" Tegeltiju. Na snimku je Alešević Pandži dao 2.000 KM.

Povodom javnih zahtjeva za provođenje zakonski utemeljenog postupka ispitivanja njegove odgovornosti, Milan Tegeltija je iznio i svoju stranu priče, odnosno svoje viđenje postupka za, eventualnu, smjenu.

Njegovu objevu prenosimo u cjelosti:

"Pošto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTV-u i Poslovnika o radu VSTV-a, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTV-a od 23.05.2019 prekršene poslovničke odredbe, dužan sam da svim zainteresovanim pojasnim sljedeće:

1. Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTV-a, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadleżna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dużnosti člana ili predsjednika VSTV-a i koja może da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTV (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu), poslovnička je odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno namanje 1/3 članova VSTV (pet članova VSTV-a) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTV za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTV ima ukupno 15 članova)

2. Prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doci ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTV-a kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTV-u.

3. Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTV-a je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTV-u a ne kao njegova zamjena, pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj 1/3 članova VSTV-a koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTV-u.

4. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTV-a od strane 1/3, odnosno najmanje pet članova VSTV.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.