- Ovo je nova norma za čitavo društvo. Ne idite u teretane, ne idite u biblioteke, ne pripremajte večere za goste. Otkažite – rekao je Lofven.

Dodao je da će biti gore i pozvao ljude da preuzmu odgovornost i obavezu u zaustavljanju zaraze.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke.

Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko je puta viša od one u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim evropskim zemljama poput Španije.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, arhitekt tzv. „švedske strategije“, nedavno je priznao da je kolektivni imunitet na koronavirus u Švedskoj vjerovatno niži nego što se ranije procjenjivalo.

Tegnell, koji je odbacivao zatvaranje i propagirao široku upotrebu maski, također je kazao da se zemlja bori s drugim valom pandemije nakon što je u augustu bio rekao da takav scenarij nije vjerovatan.

Tegnell je rekao da proljetni val u Švedskoj vjerovatno nije donio imunitet kakvom su se nadali, dodajući da je broj asimptomatskih infekcija očito bio manji nego što se ranije vjerovalo.

Švedska na 10,23 miliona stanovnika ima 177.000 oboljelih od početka pandemije i 6.164 umrlih.