Milicija YPG sirijskih Kurda i njen politički ogranak PYD smatra se produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je pokrenula pobunu protiv Turske 1980. godine i koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom grupom.

Švedska, zajedno sa Sjedinjenim Državama i nekoliko drugih članica NATO-a, podržava YPG u borbi protiv Islamske države.

Turska je, međutim, obećala da će blokirati zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u ako ne prestane podržavati miliciju.

 - Previše je bliska veza između ovih organizacija i PKK-a da bi to bilo dobro za odnos između nas i Turske – izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom za javni servis Švedskog radija.

- Primarni cilj je članstvo Švedske u NATO-u - kazao je.

Ovaj potez dolazi samo nekoliko dana prije nego što premijer Ulf Kristersson treba otputovati u Ankaru kako bi pokušao uvjeriti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da omogući Švedskoj da se pridruži vojnom savezu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u ovoj godini, kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Molbu je odobrilo 28 od 30 članica NATO-a. Nordijske zemlje saopćile su u ovoj sedmici kako su optimistične da će Mađarska također odustati od svojih primjedbi, prenosi Reuters.