U okviru svečane akademije ovog velikog zlatnog jubileja Narodnom pozorištu Mostar će biti premijerno izvedena i pozorišna predstava pod nazivom "Rođeni za vječnost" posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjem historijatu Rođenih.

Nakon svečane akademije, proslava povodom Veležovog stoljeća će se nastaviti na gradskom trgu Musala na kojem će biti održan veliki slavljenički koncert na kojem će nastupiti Saša Đermanović, Elvedin Delić – Dela, Čizma i Proleteri, Branko Đurić – Đuro sa grupom "Bombaj štampa" i neizostavni Red Army Band.

U grad na Neretvi stigle su brojne legende i velika imena. Jedna od njih je i veliki Vahid Halilhodžić, trenutni selektor Maroka koji je dobio ogromne aplauze. Ovacije je također dobio i Meho Kodro.

Vaha koji je biranim riječima govorio o Veležu obratio se prisutnim medijima.

- Sa velikim zadovoljstvom sam došao tu. Ovo je klub koji je imao teških trenutaka. Ja lično sam puno zahvalan Veležu. Zahvaljujući njemu napravio sam nešto u životu. Izabrao sam fudbal, nisam se prevario i proveo sam u ovom klubu 13 godina. Moja zadnja utakmica u dresu Veleža bilo je osvajanje Kupa Maršala Tita, to su nevjerovatna vremena - rekao je Halilhodžić kroz emocije.

Popularni Vaha nije mogao kontrolisati emocije.

- Prva riječ koja se sjetim kada čujem Velež je odanost, navijači su nevjerovatni. Ja ne krijem emocije o Veležu. Kada pričam o Veležu dosta se emocija skupi, to je moj klub. Stalno sam u kontaktu sa Veležom, tako će biti do kraja života. Volio bih da ovaj Velež nadmaši Velež iz naše generacije - dodao je Halilhodžić.

I premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvuje večeras svečanoj akademiji u Mostaru upriličenoj povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba Velež. 

Tom prilikom čestitao je klubu i Rođenima. 

- Svim igračima, stručnom štabu i upravi Veleža, kao i svim Rođenim čestitam zlatni jubilej - 100 godina kluba.  Veležu želim mnogo sreće i dobrih rezultata na svim budućim takmičenjima.  Vjerujem da će uspjesi ovog kluba ponovo blistati, ne samo na bh. fudbalskoj sceni, nego i širom Evrope, i to upravo onim sjajem kada je sa Veležovim legendama klub osvajao velike trofeje i ponosno svijetom nosio ime Veleža.

Fudbalski klub Velež je više od sporta, sto godina bilježi i piše historiju sporta predstavljajući ponos grada na Neretvi, bh. nogometa i naše domovine.  Uprkos svemu, Velež je opstao i ostao simbol grada. Velež traje i trajat će. Vlada Federacije nastavlja podržavati Velež i sport Mostara. Pružamo podršku sportistima i klubovima, osigurali smo sredstva za izgradnju bazena, te dio za sportsku dvoranu u ovom gradu.  Čestitam zlatni jubilej zlatnom Veležu, Rođenima i Mostaru - poručio je premijer Novalić.