open-navfaktor-logo
search
Kroz grad...
Sve u znaku praznika, Sarajevo je pravi zimski čarobni centar
Sarajevo je grad koji privlači sve, svečano je, lijepo, radosno je, dobro je i bit će tako i dalje – zadovoljno je istakao Ibrahim Spahić za Faktor
18.12.2019. u 16:53
get url
text

Dvanaest dana nas dijeli od 31. decembra, svečanog dočeka i ulaska u novu 2020. godinu. U glavnom gradu BiH pretpraznična atmosfera prisutna je već od početka decembra, a već sada možemo reći da se počinju odbrojavati dani do proslave Nove godine.

Praznični svjetlucavi dekor- blještave jelke, Djeda Mrazovi, saonice, pingvini, jeleni, snježne pahuljice i druge asocijacije na najljepše doba godine prisutne su na svakom koraku, od glavnih saobraćajnica, trgova, tržnih centara, a upravo danas naša ekipa je svjedočila postavljanju novogodišnjih ukrasa u Titovoj ulici.

U svečano, novogodišnje ruho su odjenuti i Skenderija i park Hastahana gdje su smješteni i praznični bazari sa raznolikim sadržajima za cijelu porodicu. Iako najprometniji i najposjećeniji tokom vikenda i noću, kada milioni lampiona dođu do izražaja, ovi marketi su i danas bili mjesto zabave roditelja, ali najčešće baka i djedova sa unucima, koji su lijep i neobično topao dan za ovo doba godine iskoristili da uživaju u klizanju, šetnji, slikanju uz neke od zanimljivih ukrasa u gigantskim veličinama.

Ice Garden na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović i dio ulice Ferhadija trebao je donijeti ledenu magiju novogodišnjih praznika. U ovoj ledenoj bašti od 5. decembra do 5. januara postavljene su brojne dekorativne instalacije, klizalište, sankalište i drugi sadržaji, ali organizator očito nije dorastao zadatku. Naime, kada smo danas oko 12 sati posjetili Ice Garden, radila je samo jedna kućica, a klizalište već danima nije u funkciji.

- Klizalište ne radi nekoliko dana, tako da unuke moram voditi na Skenderiju ili u Hastahanu. Nadamo se da će problem uskoro biti riješen – rekla nam jedna vidno razočarana Sarajka.

{$galerijaFotografija}

Za razliku od Ice Gardena, na Skenderiji smo zatekli zadovoljne posjetioce koji su se slikali pokraj jelke i ostalih figura koje krase ovaj sportski kompleks.

- Klizalište je pun pogodak. Ono je nedostajalo Sarajevu. Skenderija nikada nije bila posjećenija i sve pohvale idu na račun Amera Kape. Direktor je mlad i ambiciozan čovjek sa dosta dobrih ideja. Klizalište i ostali sadržaji su idealni za sve generacije. Posjetioci nam stalno čestitaju i nadamo se da će projekat postati tradicionalan - kaže Alen Kurt, član šampionske generacije Željezničara, koji je više od decenije uposlenik KSC Skenderija.

U pretprazničnoj šetnji Sarajevom, naša ekipa je srela i Ibrahima Spahića, bosanskohercegovačkog intelektualca, književnika, pjesnika i organizatora Međunarodnog festivala Sarajevska zima, koji je dao svoje viđenje prednovogodišnje atmosfere u gradu na Miljacki.

- Kao dijete, i inače, kako sam odrastao, uvijek sam imao vezu sa zimom. I sa maglom, kao i Sarajevo. Prije desetina godina kod nas se slavilo tokom cijelog decembra i januara, i to svi mogući praznici. Poslije toliko decenija u Sarajevu je ponovo otkriveno da se može slaviti. Sarajevo se vratilo sebi. Ne ide ni za kim, ne ide ni ispred koga. Sarajevo je jedan pravi zimski čarobni centar. Uostalom, Festival Sarajevska zima je prvi festival ove vrste, i sada slične prave Zagreb, Ljubljana, Beograd... Sarajevo je grad koji privlači sve, svečano je, lijepo, radosno je, dobro je i bit će tako i dalje – zadovoljno je istakao Ibrahim Spahić za Faktor.

{$galerijaFotografija}

Naše posljednje, najljepše odredište je bio Holiday Market, koji se već nekoliko godina tradicionalno održava u Hastahani i nudi zabavne sadržaje za sve generacije. U Holiday Pubu tokom cijelog trajanja Marketa organiziraju se koncerti i zabave, a i tokom dana u njemu smo zatekli značajan broj gostiju koji su uživali u popodnevnom predahu uz kafu. Osim toga, na radost mlađih, kao i prethodnih godina otvoreno je klizalište koje je ove godine obogaćeno novim detaljima. Tu su i brojni drugi sadržaji, ali i štandovi sa hranom, pićem, slatkišima, gdje se posjetioci mogu okrijepiti.

- Uvijek dolazimo na Holiday Market nakon škole. Tu svako nađe nešto zanimljivo za sebe. Mi redovno dolazimo na svirke - kažu učenici Srednje mašinske škole u Sarajevu, koje smo danas zatekli kako se slikaju za svoje profile na društvenim mrežama.

Sarajevo ouči Nove godine
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.