Federalni štab civilne zaštite donio naredbu o obaveznom nošenju maski, a na tržištu zbog velike potražnje broj maski ograničen te ih je teško pronaći u slobodnoj prodaji. Načelnik Nedžad Ajnadžić je sa proizvođačima ugovorio kontinuiranu isporuku ove zaštitne opreme za sve građane koji su prijavljeni po mjestu boravka na području općine Centar.

Podjela zaštitne opreme se vrši u prostorijama svih 18 mjesnih zajednica, a građani opremu mogu preuzeti u terminu od 11 do 12.30 sati.

- Ovo je samo jedna u nizu mjera i aktivnosti koje ova lokalna zajednica poduzima s ciljem pomoći stanovnicima koji žive na njenom području, ali i prevencije širenja koronavirusa. U ovakvim trenucima moramo raditi svi zajedno, učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sebe i druge - poručio je  Ajnadžić.

Također, volonteri i aktivisti Općine Centar na nekoliko lokacija na području ove lokalne zajednice dijele višekratne maske i rukavice građanima, a prethodno su higijenske pakete sa maskama i rukavicama uručili socijalno ugroženim građanima.

Ovim putem želimo da istaknemo da svi oni koji zbog mjera zabrane ne mogu izaći iz svojih domova ili se nalaze u stanju socijalne potrebe mogu pozvati telefonom mjesnu zajednicu kako bi im se na kućnu adresu dostavila zaštitna oprema ili izvršile određene usluge, nabavka neophodnih potrepština, podizanje lijekova iz apoteka, plaćanje računa, navodi se u saopćenju Općine Centar.