Sutra u Faktoru intervju Bakira Izetbegovića: I Dodiku treba stabilna BiH

objavljeno: 17.03.2016. u 20:06

Cijeli intervju možete pročitati u izdanju dnevnih novina Faktor od petka, 18. marta 2016. godine

Predsjedništvo BiH je u proteklih 16 mjeseci djelovalo kao stabilizator i inicijator pozitivnih procesa i promjena. Nastavit ću raditi ono što sam u tom smislu radio i do sada u svojstvu člana Predsjedništva i predsjednika vodeće političke stranke u BiH, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u intervjuu za sutrašnji izdanje dnevnih novina Faktor.

Ovo je prvi Izetbegovićev intervju nakon što je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Komentirajući svađalačku retoriku i politiku Milorada Dodika, Izetbegović je, između ostalog, kazao:

-Naravno da ima razloga za brigu, ali jedno je sigurno: Dodik će se sve više baviti sobom i stanjem u entitetu RS. Napadi na BiH i Bošnjake mu neće pomoći da stabilizira prilike u vlastitom dvorištu, pa će ih bivati sve manje. U manjem bh. entitetu se sve teže živi, urušavaju se čitavi sistemi na kojim počiva stabilnost. Dodiku treba stabilna BiH i saradnja sa MMF-om.

Predsjedavjući Predsjedništva BiH za Faktor je govorio i o položaju Hrvata u BiH.

-Položaj Hrvata u BiH nije nikakav problem. Dapače, u mnogim segmentima su Hrvati privilegovani u odnosu na brojnije konstitutivne narode, recimo po broju funkcija koje drže u ministarstvima, agencijama i općenito u državnim strukturama na svim nivoima vlasti.  Problem je izbora hrvatskih predstavnika, naročito u entitetu RS.  Na državnom nivou taj problem imamo samo sa izborom članova Predsjedništva BiH, i on može biti riješen kroz implementaciju presude Sejdić-Finci-poručio je Izetbegović.

Govorio je i o drugim aktuelnim pitanjima, reformama i putu BiH prema Evropskoj uniji i NATO-u, kao i politici Srbije i Hrvatske prema BiH. Dio intervjua posvećen je i pitanju Mostara.

Cijeli intervju možete pročitati u izdanju dnevnih novina Faktor od petka, 18. marta 2016. godine.

(Faktor.ba)