- Dio je serijala kojem je cilj revalorizacija uloge imama u odbrani države Bosne i Hercegovine tokom agresije od 1992 do 1995. godine - rekao je Mensur ef. Pašalić koji je bio predsjednik Udruženja Ilmije IZ u periodu pripreme i snimanja filma, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Istakao je da se snimanjem ovog filma htjelo pokazati da su imami uvijek uz svoj narod.

- Dakle, kako god ih predvode sa čistom bijelom ahmedijom u mihrabima prilikom namaza i vjerskih obreda, isto tako imami su, hvala Bogu, u bolnim teškim trenucima bili uz svoj narod i bili su spremni da ovu zemlju brane. Tako imamo 97 šehida koji su sačuvali čistoću svoje ahmedije i svoga poziva te pokazali da su uz svoj narod, uz svoju zemlju i uz svoju Islamsku zajednicu - rekao je Pašalić.

Govoreći o historijatu Udruženja Ilmije Pašalić je naveo da su imami kroz povijest radili na tri univerzalna plana. 

- Prvi je život u lijepom mubarek dini-islamu uz afirmaciju jedinstvene i snažne Islamske zajednice. Drugi je suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina, a treći je pažnja prema našem plemenitom bošnjačkom dobrom narodu koji živi u koegzistenciji sa ostalima koji Bosnu drže u svom srcu. Kada govorimo o tim vrijednostima, onda je normalno i da imami u posebnim aranžmanima u svom životu rade i na realizaciji svih tih univerzalnih zadataka i ciljeva - istakao je Pašalić.

Dodao je da je bilo prirodno i da značajan broj imama na različite načine bude angažiran u odbrani Bosne i Hercegovine. 

- Da ne bi drugi o nama govorili i pisali što žele pisati, mi smo htjeli da kroz dokumentarne filmove kažemo svoje tačno historijsko, faktičko viđenje naše uloge koju smo imali - pojašnjava Pašalić motive pripremanja filmova.

Podsjetio je da je zamišljeno da serijal čine četiri filma, od kojih je prvo snimljen "Glas imama", koji govori o herojstvu i vizionarstvu krajiških imama u suprostavljanju onima koji su htjeli napraviti secesiju  1993. godine u tom bihaćkom regionu. 

Nakon toga je snimiljen film "Imami šehidi" koji govori o 97 imama, njihovoj ulozi u odbrani Bosne i Hercegovine i njihovoj šehidskoj pogibiji, a treći film je bio "Imami logoraši", film o 125 imama koji su zajedno sa svojim džematlijama prošli kroz logore sve tri neprijateljske vojske koje su djelovale u periodu agresije od '92. do '95. godine.

- Serijal bi trebao biti dovršen filmom 'Imami u odbrani BiH' kojim bi se zaokružila priča, ali taj projekat je ostao dolazećim generacijama da ga finaliziraju - rekao je na kraju Mensur ef. Pašalić.

Film "Imami šehidi" sniman je 2012. godine na više od 30 autentičnih lokacija širom BiH, a na nekim lokacijama rađene su i rekonstrukcije događaja (Gornji Vakuf, Rogatica, Sanski Most, Han Ploča).

Autori ovih dokumentaraca su Nedim Hrbat i Muhamed Halilović, a u realizaciji su učestvovali i vanjski saradnici i volonteri. Muziku je radio Zejd Šoto.