VEZANI TEKST - Memorijalni centar Srebrenica: Općina Bratunac nastavlja tamo gdje su stali Mladić i Deronjić

- Ovo su istražitelji MKSJ-a pronašli u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u proljeće 1996. godine, bukvalno mjesecima nakon masovnog pogubljenja. Nepatvoreni horor - naveo je Suljagić na Twitteru uz objavu snimka u trajanju od dvije minute i 20 sekundi.

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je saopćio kako najstrožije osuđuje "asanaciju" Zemljoradničke zadruge Kravica koja se vrši po naredbi Općine Bratunac, čiji je cilj uklanjanje dokaza o streljanju najmanje 1.300 zarobljenih Bošnjaka 13. jula 1995. godine od MUP-a i Vojske RS-a.

Upozoravaju da se aktivnosti uništavanja lokacije u Kravici na kojoj je izvršen masovni masakr u okviru operacije genocida u Srebrenici vrše u punoj koordinaciji svih općinskih struktura lokalne srpske vlasti u Bratuncu.

- Operacija uništavanja se odvija po naredbi načelnika Srđana Rankića, koja se realizira još od obavještenja iz oktobra 2021. da započinje 'sanaciju' poljoprivredne zadruge u Kravici. U istom obavještenju su građani upozoreni da uklone deponovane stvari i materijale u objektima. Ovo je institucionalna odluka i politika, koja nastavlja tamo gdje su stali Miroslav Deronjić i Ratko Mladić - istakli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.