open-navfaktor-logo
search
Protesti u Francuskoj
Sukobi na protestima u Parizu nakon smrtonosne pucnjave u kulturnom centru
Kurdski aktivisti, ljevičarski političari i antirasističke grupe protestovale su danas u Parizu nakon što su tri osobe ubijene u kurdskom kulturnom centru u napadu za koji tužitelji kažu da je bio rasno motiviran, piše PBS.    U centru kurdske zajednice u Parizu 69 - godišnjak, otprije poznat vlastima, ubio je troje i ranio više ljudi. 
24.12.2022. u 18:42
get url
text

Pucnjava je potaknula zabrinutost zbog zločina iz mržnje protiv manjinskih grupa u trenutku kada su krajnje desničarski glasovi posljednjih  postali važniji u Francuskoj i diljem Europe.

Osumnjičeni napadač je ranjen i nalazi se zatvoru. Riječ je o 69-godišnjem Parižaninu koji je prošle godine optužen za napad na migrante, a pušten je ranije ovog mjeseca. Suočen je s mogućim optužbama za ubistvo i pokušaj ubistva s rasističkim motivom, saopćilo je u subotu pariško tužilaštvo, prenosi PBS

Hiljade su se okupile u subotu na Place de la Republique u istočnom Parizu, mašući šarenim spektrom zastava koje predstavljaju grupe za prava Kurda, političke stranke i druge ciljeve. Okupljanje je bilo uglavnom mirno, a onda je uslijedio "pakao". Pojedini mladići bacali su projektile i sukobljavali se s policijom ispaljujući suzavce.

- Kurdi u Francuskoj bili su meta podlog napada u središtu Pariza - oglasio se i predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.