open-navfaktor-logo
search
Neažurnost Tužilaštva
Suđenje Novaliću i ostalima odgođeno zbog svjedoka sa imunitetom
Suđenje za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora odgođeno je zbog procesnih pitanja u vezi sa saslušanjem svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.  
10.12.2021. u 17:04
get url
text

Tužilaštvo je na ročištu objelodanilo da je za danas pozvani svjedok dobio imunitet, ali je predložilo da suđenje bude odgođeno jer se nije pojavio njegov pravni savjetnik. Sudsko vijeće je zatražilo rješenje o dodjeljivanju imuniteta neimenovanom svjedoku, koje je doneseno u novembru prošle godine.

Nakon razmatranja prijedloga, predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović zatražila je dodatna pojašnjenja, navodeći da zakon ne nalaže da svjedok sa imunitetom ima pravnog savjetnika.

Tužilac Mirza Hukeljić je objasnio da bi u slučaju da svjedok na suđenju ne bude davao istinite odgovore, glavni tužilac mogao opozvati rješenje o imunitetu, ali da ukoliko ne bude prisutan pravni savjetnik prilikom njegovog svjedočenja, to ne bi bilo moguće.

- Radi se o procesnim garancijama za davanje ili oduzimanje imuniteta. Svjedok bi mogao reći da nije upoznat sa svojim pravima - kazao je Hukeljić.

Vijeće je prihvatilo prijedlog da svjedok bude ispitan u prisustvu pravnog savjetnika. Svjedok je, kako je rekao tužilac, saslušan četiri puta u istrazi, a najvažniji dio je obavljen uz pravnog savjetnika nakon što je zatražen imunitet.

Hukeljić je kazao da pravni savjetnik nije mogao doći jer je imao drugo ročište, ranije zakazano. Tužilaštvo je, kako je rekao Džermin Pašić, bilo spremno za ispitivanje svjedoka i odgađanje nije tražilo zbog vlastite neažurnosti. S tim se nije složila predsjedavajuća Begović navodeći da je Vijeću rješenje o imunitetu dostavljeno pred ročište.

- Ništa nije bilo ažurno. Doveli ste Sud u ovu situaciju dvije minute prije ročišta - kazala je Begović.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme "F. H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović je zatražila da Tužilaštvu bude zabranjena komunikacija sa svjedokom, kako ga ne bi pripremali na osnovu dokumenata koje im je jučer dostavila a koje namjerava predočavati s ciljem rušenja kredibiliteta svjedoka.

- Ovo je jedini svjedok koji je inkriminisao mog branjenika na ovaj način - rekla je Avdibegović.

Tužioci Pašić i Hukeljić protivili su se ovom prijedlogu navodeći da imaju pravo na pripremu svjedoka i da je Odbrana dokaze koje namjerava predočavati dobila u Tužilaštvu.

U želji da bi, kako je kazala Begović, obje strane bile zadovoljne i kako bi se osiguralo pravično suđenje, odlučeno je da Tužilaštvo može komunicirati sa svjedokom u prisustvu saradnika Suda. Tužioci nisu bili zadovoljni ovom odlukom.

Nastavak suđenja je 22. decembra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.