open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Sud BiH pustio Savčića, pa raspisao međunarodnu potjernicu za njim
Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, predsjednikom Boračke organizacije RS-a, optuženom za pomaganje u genocidu, saopćeno je iz Suda.
10.08.2021. u 15:45
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: Sud je trebao narediti Sudskoj policiji da zadrži Savčića

- Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi poduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti - naveli su iz Suda.

U saopćenju su podvukli da je Sud  optuženom Milomiru Savčiću po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca.

Tročlano vijeće koje je donijelo odluku o pritvoru Savčiću činile su sudije Zoran Božić, Jasmina Ćosić Dedović i Dalida Burzić.

VEZANI TEKST - Dodik komentirao Savčićev "nestanak": Naravno da neće ležati u pritvoru

- Milomiru Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva. Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže tri godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13.1.2023. godine ili do drugačije odluke Suda - naveli su iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.