VEZANI TEKST - Optuženik za genocid Milomir Savčić pobjegao u Srbiju?

- Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru, a sada Milomiru Savčiću predsjedniku BORS-a samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine, određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru - rekao je Dodik.

Savčiću je pritvor određen nakon što je prekršio mjere zabrane koje su mu prvobitno bile određene, a tiču se komuniciranja s medijima o predmetu koji se protiv njega vodi.

Naser Orić pravosnažno je oslobođen svih optužbi pred Sudom BiH, a prilikom izricanja presude rečeno je da Tužilaštvo apsolutno ničim nije dokazalo navode optužnice protiv njega.

Savčić, bivši komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a optužen je da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.