Studio Teatar je u saradnji sa organizacijom LOOP iz Grčke, a u okviru projekta "Putevi heroja" (The Ways of the Heroes) raspisao javni poziv za učesnike u scenskoj/teatarskoj radionici pod nazivom "Voljeni neprijatelj" koja će se održati od 6. do 13. jula ove godine.

Rezultat ove radionice bit će niz performansa koji će se izvoditi na nekoliko lokacija u gradu, a kojima će ujedno biti otvoren ovogodišnji Internacionalni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici.

- Radionicu će voditi tim međunarodnih umjetnika predvođenih koreografima i redateljima iz Grčke odnosno Belgije, a to su: Charis Pechlivanidis i Thomas Steyaert. Dvadeset odabranih učesnika iz različitih zemalja i umjetničkih disciplina umjetnički će istraživati više lokacija Zenice tokom 8 dana. Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti glumice, glumci, plesači, performeri iz cijele Evrope, ali i studentice i studenti Akademija scenskih/dramskih umjetnosti. Učesnici moraju biti stariji od osamnaest godina i poznavati engleski jezik. Rok za prijavu je 20. april. Učesnicima će biti pružena prilika za istraživanje, umrežavanje, razmjenu, zajedničko stvaranje i međunarodno izvještavanje o završnim nastupima. Organizatori će osigurati troškove prijevoza, troškove smještaja i dnevne obroke - istakli su iz Studio Teatra. 

Radionica je razvijena u saradnji sa međunarodnim partnerima u okviru projekta "Putevi heroja", koji podržava Kreativna Evropa. Crpeći inspiraciju iz Ibsenovog remek-djela "Neprijatelj naroda", radionica će se baviti socijalnim i ekološkim problemima koji su danas relevantni kao i prije 140 godina. Zenica je upravo grad koji se i danas suočava sa brojnim ekološkim izazovima.