open-navfaktor-logo
search
Bleiburška misa
Studentska organizacija Jevrejske zajednice: Zaustavimo rehabilitaciju zločinaca
Studentska organizacija Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom održavanja "Bleiburške mise" u Sarajevu ističući da se protive rehabilitaciji zločinaca.
15.05.2020. u 19:32
get url
text

Navode da se sjećaju Sarajeva prije 1. septembra 1941. kada je 1.000 Jevreja odvedeno u logor Kruščica blizu Travnika, kao i da se sjećaju da su ustaše poslale više od 8.500 sarajevskih Jevreja u logore, a da su Jevrejski hramovi uništeni, opljačkani i oskrnavljeni.

- Zbog toga se suočavamo s tim da se historija ponavlja. Nadamo se da će naša generacija stati paklenom krugu fašizma u kraj! Učili su nas da se sjećamo. Učili su nas djedovi i bake, filmovi i knjige, a nažalost, najmanje učitelji i nastavnici - poručuju iz organizacije.

Studenti su napravili video kojim izražavaju protest na održavanje "Bleiburške mise" u Sarajevu.

- Naši preci su se borili za ovaj grad protiv okupatora! Gradu kojem je više od 10.000 ljudi izgubilo život zbog fašističkog režima Nezavisne Države Hrvatske smatramo da ne priliči održavanje komemoracije ubicama naših predaka. Zaustavimo rehabilitaciju zločinaca! Zaustavimo fašizam - saopćeno je iz Studentske organizacije Jevrejske zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.