open-navfaktor-logo
search
Liječenje COVID-19
Stručnjaci zabrinuti zbog stope smrtnosti: Prave li respiratori više štete nego koristi?
Nedostatak respiratora se nameće kao jedan od izazova sa kojim se tokom pandemije koronavirusa suočava gotovo svaka država na svijetu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da preuranjeno priključivanje pacijenata na respiratore može napraviti više štete nego koristi.
10.04.2020. u 16:48
get url
text
respirator
respirator

Brojke pokazuju da dvije trećine oboljelih od COVID-19, koji su u Ujedinjenom Kraljevstvu priključeni na respiratore, ne prežive. Izvještaji u Kini, Italiji i SAD-u otkrili su da se manje od polovine intubiranih pacijenata oporavlja. U New Yorku je umrlo najmanje 80 posto bolesnika s koronavirusom koji su priključeni na respirator. Stručnjaci nisu sigurni zašto je stopa smrtnosti tako visoka.

Kako se vlasti širom svijeta trude nabaviti više respiratora za liječenje pacijenata, neki doktori oklijevaju koristiti te uređaje.

Razlog: Neke su bolnice zabilježile neuobičajeno visoke stope smrtnosti bolesnika s koronavirusom na respiratorima, a neki doktori brinu da bi uređaji mogli naštetiti određenim pacijentima.

Mehanički respiratori guraju kisik pacijentima čija pluća propadaju. Korištenje uređaja uključuje seditiranje pacijenta i zabijanje cijevi u grlo. Smrtni slučajevi kod takvih bolesnika su česte, bez obzira na razlog zbog kojeg im je potrebna pomoć za disanje. Stručnjaci općenito govore da 40 do 50 posto pacijenata s teškim respiratornim distresom umire dok su na respiratorima.

Stope smrtnosti koje su iznad normalne - poput one u New Yorku - zabilježene su i na drugim mjestima u SAD-u, rekao je glavni liječnik Američkog udruženja za plućne bolesti dr. Albert Rizzo. Slični izvještaji stigli su i iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Manja studija u Wuhanu, kineskom gradu u kojem se bolest pojavila, govori da je 86 posto takvih pacijenata umrlo. Razlog nije jasan.

Neki zdravstveni radnici se pitaju mogu li respiratori zaista pogoršati stanje kod određenih bolesnika, možda jačanjem ili pogoršanjem štetne reakcije imunološkog sistema. Iako su to nagađanja, stručnjaci kažu da respiratori s vremenom mogu naštetiti pacijentu, jer visok pritisak kisika stvara malene vrećice u plućima pacijenta.

Neki kažu da je to jednostavno rezultat pacijenata koji su izrazito bolesni kad ih se stavi na aparate, koji pumpaju kisik direktno u pluća kroz cijev do grla. Ali drugi sugeriraju da se respiratori - koji mogu pogoršati upalu u plućima - prerano primjenjuju i štete bolesnicima s koronavirusom.

U većini slučajeva opasnih po život, COVID-19 može probiti duboko u pluća i izazvati jake upale, otežavajući disanje. Ispuštanje kisika pod pritiskom u pluća može nadražiti organe i dodatno ih oštetiti.

Kod većine ljudi COVID-19 izaziva blage ili umjerene simptome koji nestaju za nekoliko sedmica. Ali otprilike 20 posto, uglavnom starijih osoba ili onih koji imaju ranije zdravstvene probleme, teško se razbole i imaju problema s disanjem. Infekcija može ući duboko u pluća, uzrokujući snažnu upalu. Upala uzrokuje da tekućina iz obližnjih krvnih žila curi u sićušne vrećice zraka u plućima, što otežava disanje i smanjuje opskrbu organa kisikom.

Doktori koriste respiratore kao posljednju mjeru kada pacijentov nivo kisika padne i ne može se potaknuti lijekovima ili neinvazivnom tehnikom. Respiratori pod pritiskom pumpaju kisik direktno u pluća kroz cijev umetnutu niz grlo. Pacijenti su sedirani pa se ne mogu boriti protiv osjećaja da ne mogu samostalno disati.

Postoje široko rasprostranjeni izvještaji da su oboljeli od koronavirusa priključeni na respiratore mnogo duže od ostalih bolesnika. Bolesnici s „običnom“ pneumonijom obično se intubiraju dan ili dva, u poređenju sa pacijentima koji boluju od COVID-19, koji trebaju respirator do dvije sedmice.

VEZANI TEKST - Doktor Velo Markovski: Ljekari prave greške u liječenju oboljelih od koronavirusa, što se vidjelo u Kini i Italiji

Unošenje kisika pod pritiskom u organe može uzrokovati da seoni upale i to pogoršava stanje. Vrlo visok nivo kisika također može biti štetan.

- Respirator uzrokuje povrede pluća, zbog čega pacijenti duže ostaju priključeni, a u osnovi troši zalihe respiratora za ljude koji ih trebaju. To postaje začarani krug – kazao je dr. Paul Marik sa Medicinskog fakulteta u Istočnoj Virginiji.

Dr. Eddy Fan, stručnjak za respiratorno liječenje u Općoj bolnici u Torontu, dodao je da je poznato da respiratori nisu benigni.

- Jedno od najvažnijih otkrića u posljednjih nekoliko desetljeća je da respirator može pogoršati povrede pluća. Zato moramo biti oprezni kako to koristimo – kazao je.

Dr. Marik je pozvao druge kliničare da primjenjuju nježniji pristup od respiratora. Rekao je da se protuupalni lijekovi, kao i maske za disanje koje se koriste u apneji za vrijeme spavanja, trebaju koristiti što je duže moguće prije prelaska na respirator. To ne samo da bi moglo spasiti više života, već bi, tvrdi, također pomoglo ublažavanju nestašice uređaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.