open-navfaktor-logo
search
Covid-protokol
Stroge mjere: Organizatori objasnili kada će sportista biti isključen sa Olimpijade
Olimpijske igre u Tokiju koje se otvaraju 23. jula bit će zbog koronavirusa poput nijednih drugih Igara, a organizatori su propisali epidemiološke mjere kako bi spriječili izbijanje zaraze među 11.000 sportista.
13.07.2021. u 08:38
get url
text

Najnoviji pravilnik za sportiste i sportske dužnosnike napisan je na 70 stranica, a propisane mjere započinju prije dolaska u Japan.

Sportisti se moraju testirati na virus dva puta u roku od 96 sati na putovanju i ponovno kad slete u Japan.

Testirat će se svakodnevno dok su u Japanu, a Olimpijsko selo moraju napustiti u roku od 48 sati od završetka takmičenja, prenosi AFP.

Sportistima je zabranjeno korištenje javnog prijevoza.

Maske će biti obavezne, čak i na postolju za medalju, uz izuzetke za jelo, spavanje, trening i takmičenje.

Olimpijski dužnosnici kažu kako će 85 posto sportista i timova koji ostanu u selu biti vakcinisani. Vakcina nije uvjet za boravak u Olimpijskom selu, ali se snažno potiče.

Pravila protiv koronavirusa bit će ista za one koji sudjeluju u Igrama, bez obzira na to jesu li vakcinisani ili ne.

Tokio 2020 organizovao je vakcinisanje, među ostalim, za 38.000 dužnosnika, volontera, lokalnih medija i osoblja aerodroma.

Sportisti će svakodnevno dobijati ​​antigenske testove, a ako dobiju pozitivan test ili je nejasan rezultat testa, imat će PCR test.

Ako je i taj test pozitivan, napravit će im se novi PCR test, a treći pozitivan rezultat značit će da sportista ne može učestvovati na takmičenju.

Morat će se izolirati ili biti smješten u bolnicu, bez šanse za ponovno pridruživanje takmičenju.

Bliski kontakti zaražene osobe odnose se na ljude koji su proveli 15 minuta ili više u krugu od jednog metra od zaražene osobe bez nošenja maske. To može uključivati ​​sustanara ili saputnika.

Oni koji se smatraju bliskim kontaktima suočit će se s čekanjem da čuju jesu li ocijenjeni sigurnim za daljnje učestvovanje na Igrama.

Odluke će se donijeti "od slučaja do slučaja" i razmotriti postoji li vjerovatnost da će bliski kontakt širiti infekciju.

Ako se bliskim kontaktima dozvoli takmičenje, mogu se suočiti s dodatnim ograničenjima, uključujući premještanje u zasebnu sobu i obrok nasamo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.