open-navfaktor-logo
search
Ko plaća više
Strani radnici sa dozvolama za rad bježe iz Hrvatske u radnoj odjeći
Strani radnici bježe od poslodavaca iz Hrvatske i odlaze onima koji plaćaju više ili nude bolje uvjete rada.
10.08.2022. u 11:55
get url
text
get url
text

Peterica Nepalaca se nije pojavila na poslu u firmama u Dubravi u Međimurju, a policija, koju je pozvao poslodavac, samo je potvrdila da su samovoljno napustili firmu i otišli s mobitelima i radnom odjećom.

To nije jedini takav primjer. Nakon što se "čekiraju" u Hrvatskoj i dobiju potrebne papire za rad, nekima je novi cilj Njemačka ili neka druga zapadnoevropska država. Poslodavac čeka radnika nekoliko mjeseci, a onda mu on prebjegne. Postoje određena saznanja da neke agencije koje dovezu radnike iz Nepala u Hrvatsku imaju organizirane rute kako ih dalje plasirati na neko drugo tržište rada, piše Poslovni dnevnik.

Mi nismo imali takvih problema jer posredujemo isključivo u zapošljavanju radnika s Filipina. Filipini imaju ministarstvo koje kontrolira svoje državljane koji rade u inostranstvu. S drugim državama nije tako - kaže Stjepan Jagodin iz Agencije za zapošljavanje radnika s Filipina.

Ističe da su u prvih sedam mjeseci 9.893 poslodavca zatražila saglasnost za zapošljavanje stranih radnika za 396 različitih zanimanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.