U Bavarskoj se u nedelju održavaju pokrajinski izbori na kojima se prema anketama očekuje da će dominantna bavarska stranka desnog centra Hrišćansko-socijalna unija (CSU) imati najgori rezultat u posljednjih 50 godina.

Oko 9,5 miliona ljudi ima pravo glasa za državnu vladu, gde je Hrišćansko-socijalna unija, sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, imala apsolutnu većinu u posljednjih 56 godina, izuzev pet godina, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ankete ukazuju da će CSU izgubiti većinu  na izborima i moguće ostvariti svoj najgori rezultat od 1950-ih.

CSU koja je zauzela tvrd stav protiv migracije izgleda da gubi podršku i sa lijeve i sa desne strane, tako da Zeleni prikupljaju liberalne glasače, a ekstremnodesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) uzima one sa desnog spektra.

Predizborne ankete ukazuju da su mnogi Bavarci skloni ljevici i da nade položu u stranku Zelenih. Oni bi, prema ispitivanjima javnog mnijenja, mogli da osvoje do 18 odsto glasova i postanu druga po jačini stranka u pokrajinskom parlamentu.

Socijalno konzervativna CSU postoji samo u Bavarskoj i važan je, premda često nezgodan partner Merkelkinog CDU-a. Te dvije stranke čine okosnicu nestabilne koalicije na saveznom nivou sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Mada je malo vjerovatno da će CSU potpuno izgubiti vlast u Bavarskoj, rezultati kakve predviđaju ankete biće ponižavajući i spekuliše se da bi vođa stanke, inače ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hors Zehofer, mogao biti prinuđen da podnese ostavku.