open-navfaktor-logo
search
"Domoljubni reli"
Stotine Putinovih Noćnih vukova krenulo prema Berlinu, neki na motorima imaju slovo "Z"
Stotine ruskih bajkera, članova kluba Noćni vukovi, odanog Kremlju, krenule su danas iz Moskve na "domoljubni" reli, koji planiraju završiti u Berlinu 9. maja, izvijestio je novinar AFP-a.
29.04.2023. u 19:53
get url
text

Povorka motociklista na čelu s Aleksandrom Zaldastanovom (60), poznatim pod nadimkom Hirurg, koji je vođa i osnivač kluba, krenula je iz Bajkerskog centra, sjedišta Noćnih vukova na jugoistoku Moskve.

Neki učesnici relija nosili su ruske i sovjetske zastave, a neki su na svojim motociklima imali ispisano slovo "Z", simbol "ruske specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Reli pod nazivom "Cestama pobjede" preuzeo je slogan ruske ofanzive u Ukrajini "Nećemo zaboraviti naše".

Kako navode organizatori, bajkeri će 1. maja proći kroz Volgograd, bivši Staljingrad, na Volgi, gdje se 1942.-1943. vodila krvava bitka između sovjetskih i snaga njemačkih nacista, koja je preokrenula tok Drugog svjetskog rata u korist SSSR-a i njegovih saveznika.

Put će nastaviti prema Donjeckoj oblasti, u Donbasu, na istoku Ukrajine, gdje se vode žestoke borbe i gdje planiraju podijeliti humanitarnu pomoć civilima i ruskim vojnicima.

- Stanovnici Donbasa i mi smo isti narod - rekao je za AFP Artjom, 34-godišnji radnik uoči početka relija.

Organizatori očekuju da će 9. maja stići u Berlin. Aleksandar Zaldastanov, koji se predstavlja kao prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, pod zapadnim je sankcijama zbog svoje podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. i ofanzivi u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.