open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Štite privilegije: Zastupnici iz RS-a odbili da se hitno raspravlja o ukidanju jubilarnih nagrada
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatra i ukidanje takozvanih jubilarnih nagrada, a na prijedlog zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Saše Magazinovića.
09.12.2020. u 13:53
get url
text
Parlament BiH

Magazinović je u proceduru uputio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, a predložio je da se oba prijedloga razmatraju u hitnoj proceduri.

VEZANI TEKST - Koliko je ko inkasirao: Parlamentarcima isplaćene jednokratne pomoći, više od 50.000 KM za odvojeni život

Prema ovim prijedlozima, izabranim i imenovanim zvaničnicima bi se uskratila mogućnost dobijanja jubilarnih nagrada.

- Pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u BiH, te se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva – navodi se u obrazloženju prijedloga.

Tokom rasprave o predloženom hitnom postupku, Magazinović je kazao da imaju velike plaće i značajne privilegije, te da nije uredu da imaju pravo da uzimaju i jubilarne nagrade. Kazao je da dodjeljivanje tih nagrade nije moralno i ljudski.

- Ako nekome znači tih 800 ili 900 KM, neka kaže, skupit ćemo – izjavio je Magazinović.

Zastupnik Damir Arnaut je najavio da će podržati hitnu proceduru i prijedlog, ali je istaknuo da ga zanima šta se desilo sa prošlim sličnim prijedlogom, koji je obustavljen u Domu naroda jer predstavnik predlagača nije došao na sjednicu.

- Ovaj zakon je bio na korak od usvajanja, a onda je obustavljen zbog banalnosti i nepojavljivanja predlagača – izjavio je Arnaut.

VEZANI TEKST - Zastupnici iz RS-a štite Špirića, Stevandić urgirao da se raspravlja o Tegeltijinim pritužbama na OSA-u

Zastupnički dom je odbio na ovoj sjednici po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Za hitnu proceduru je glasalo 15 zastupnika, deset ih je bilo protiv, a sedam suzdržano. Nije postojala entitetska većina iz RS-a, te je odgođeno izjašnjavanje za neku od narednih sjednica.

Isti je epilog bio i kada je u pitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH. Izostala je entitetska većina iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.