open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici iz RS-a štite Špirića, Stevandić urgirao da se raspravlja o Tegeltijinim pritužbama na OSA-u
Inicijativa Kluba zastupnika Naše stranke i Nezavisnog bloka da se na dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojim se inicira traženje informacija i dokumentacije od institucija SAD-a o dokazima za umiješanost Nikole Špirića u djela korupcije, nije dobila podršku Zastupničkog doma.
09.12.2020. u 13:32
get url
text
Parlament BiH

Za uvrštavanje te tačke na dnevni red današnje sjednice glasalo je 18 zastupnika, 11 ih je bilo protiv, te nije postojala entitetska većina u entitetu RS. Ova inicijativa će ići u drugi krug izjašnjavanja.

Zastupnik Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske koji je u Parlamentarnu skupštinu BiH imenovan sa kompezacijske liste SNSD-a, je zatražio da Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH hitno održi sjednicu na kojoj bi se razmatrale tvrdnje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije o njegovom prisluškivanju.

Stevandićeva inicijativa je odbijena. Za njeno usvajanje je glasalo 12 zastupnika, 14 ih je bilo protiv.

Zastupnik DNS-a Nenad Nešić je predložio da Zastupnički dom utvrdi nacrt pisma namjere kojeg bi institucije BiH dostavile Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a u vezi sa novim kreditnim aranžmanom sa tom finansijskom institucijom.

- Ovdje nemamo materijal. O ovome se ne možemo izjasniti – izjavila je predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi se trebala razmatrati inicijativa o smjeni Vijeća ministara BiH, koju su uputili zastupnici Naše stranke, Nezavisnog bloka i SDP-a, trebala bi, u skladu sa prijedlogom, biti održana početkom januara naredne godine, odnosno najkasnije do 8. ili 9. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.