Taekwondoistkinja koja vuče korijene iz naše zemlje u finalu kategorije do 57 kilograma savladala je Ruskinju Tatianu Mininu (25:17).

Zolotić je tako Sjedinjenim Američkim Državama donijela deseto zlato u Tokiju, a ukupno 30. odličje na Olimpijskim igrama koje su počele 23. jula.

Zanimljivo, kod nove olimpijske šampionke postojao je interes da nastupa za BiH, a to je otkrila bh. olimpijka Tatjana Đekanović.

- Koliko sam čula, ta djevojka je htjela da nastupa za BiH, ali su joj odgovorni rekli da nemaju uvjete za njen napredak. Amerikanci su je dočekali raširenih ruku i vidite gdje je sada - kazala je Đekanović za Glas Srpske, što je tek jedna strana medalje.

Naime, kako smo uspjeli saznati iz izvora bliskih Taekwondo savezu BiH, Zolotić je još kao kadetkinja bila u kontaktu sa nacionalnim savezom naše zemlje, koji je u to vrijeme bio pod suspenzijom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Osim toga, u to vrijeme u Savezu nije vladala ni približna organizacija poput sadašnje, a finansijski problemi tada su bili mnogo izraženiji nego danas.

Iako je taekwondo pojedinačni sport, koji je zaslužan za najbolji rezultat BiH na Olimpijadi, čini se da smo u ovoj situaciji postigli autogol.