open-navfaktor-logo
search
Sve spremno
Starta Prva liga FBiH, Kaplan poručio: Nećemo tolerisati tendenciozno suđenje
Proteklih godina, posebno u periodu od 2015. do 2018. godine, suđenje je bilo rak-rana fudbala u Prvoj ligi Federacije BiH.
14.08.2021. u 15:43
get url
text

Svi se sjećamo brutalnih krađa i iživljavanja sudija na Veležu, kojeg su "moćnici" iz NS Federacije BiH pokušali zaustaviti na putu povratka u Premijer ligu BiH.

Istog Veleža koji je dvije godine kasnije osvjetlao obraz bh. fudbala u Evropi. Koji je u dvije utakmice eliminisao favorizovani AEK. Koji se ravnopravno nosio sa švedskim Elfsborgom. I kojem je malo nedostajalo da zaigra u grupnoj fazi nekog takmičenja pod okriljem UEFA-e.

VEZANI TEKST - SIPA poslala dopis Nogometnom savezu FBiH: Ovo su imena osumnjičenih iz akcije "VAR"

I godinama prije Veleža bilo je "svega i svačega", pogotovo u proljetnom dijelu prvenstva, pa su na čudan način i uz dosta primjedbi, žalbi, istraga, kazni i drugih mjera ostajale mrlje na takmičenje u Prvoj ligi FBiH. Kao što su one iz 2015. godine i ulazak u PLBiH Mladosti iz Doboja kod Kaknja, 2016. godine i borba između Metalleghea i Zvijezde Gradačac, 2017. godine i promocije GOŠK-a, te 2018. i plasmana Sloge iz Siminog Hana (današnja Tuzla City) u bh. elitu.

Ipak, nakon akcije kodnog naziva "VAR" iz novembra 2019. godine, koja je uzdrmala bh. sportsku javnost, neke stvari su se promijenile i krenule nabolje.

A šta možemo očekivati od suđenja u novoj sezoni koja starta danas?

- Održani su seminari, sudije su spremne, dobro su odradili norme i ispite i očekujemo da budu na visokom nivou, odnosno kvalitetne predstave. Sezona će biti duga i naporna, puno je kandidata za ulazan u Premijer ligu BiH, a mi ćemo se truditi da svoj posao odradimo najbolje što znamo - kazao je za Faktor Semir Kaplan, predsjednik Komiteta za sudije i suđenje NS FBiH.

Osim Kaplana brigu o sudijama vodit će i trojica članova - Slavko Zovkić, Hajrudin Gobeljić i Josip Marjanović.

VEZANI TEKST - Podobni, a ne kvalitetni: Ko su nove sudije u Premijer ligi BiH?

Na sudijskoj A listi za sezonu 2021/22, bit će 27 imena, koliko će biti i kontrolora suđenja, dok će B listu sudija sačinjavati 31 sudija. Na nedavno održanom seminaru samo dvojica nisu istrčali norme, a jedan se nije pojavio.

Kaplan vjeruje kako će suđenje biti na visokom nivou, iako je svjestan da će biti i grešaka, jer su greške sastavni dio svakog posla.

- Trudit ćemo se da greške svedemo na minimum. Naravno, ljudski je griješiti, ali je razlika između namjerne i nenamjerne greške. Sigurno da tendenciozno suđenje nećemo tolerisati i da će kazne biti rigorozne - poručio je Kaplan.

U prvom kolu Prve lige FBiH, koja počinje danas, sastaju se: Budućnost - Zvijezda, Simm Bau - Bratstvo, Rudar - GOŠK, Igman - Travnik, Orašje - Goražde, Jedinstvo - Mladost, Tomislav - Gradina i Radnik - TOŠK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.