Ugrožena im sigurnost

Stanovnici bilećkih sela na protestima zatražili zaštitu od migranata

Objavljeno: 13.10.2019. u 16:34

Radoš Radović iz sela Vranjska rekao je novinarima da migranti kroz bilećku općinu prolaze na putu ka Stocu

Građani zatražili hitnu sjednicu Skupštine općine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata

Mještani bilećkih sela održali su danas protest s kojeg su zatražili od policije i predstavnika vlasti da ih zaštite od migranata, koji, kako tvrde, sve više prolaze kroz to područje i ugrožavaju im sigurnost.

Radoš Radović iz sela Vranjska rekao je novinarima da migranti kroz bilećku općinu prolaze na putu ka Stocu.

- Njima je Stolac osnovni cilj, a nama je cilj da tražimo od lokalne skupštine da im osigura prijevoz do te općine – rekao je on.

Nakon današnjeg okupljanja zatražili su da hitno bude zakazana sjednica Skupštine općine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata, jer, kako je kazao Radović, godinu i po provaljuju u kuće lokalnog stanovništva, uznemiravaju ih i izazivaju strah.

I mještanin Milenko Kešelj tvrdi da je tokom prolaska migranata obijeno, opljačkano i devastirano 17 kuća, kao i da su obijene prostorije Mjesne zajednice Krstače, parohijski dom i drugi objekti, a bilo je i paljevina.

Načelnik općine Bileća Miljan Aleksić također smatra da je riječ o ogromnom problemu te da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta, a od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da dobiju policijske patrole.

- Problem se mora rješavati - rekao je Aleksić.
Jedan od mještana Bileće prošle sedmice je, prilikom sukoba sa grupom migranata, koje je zatekao u kući komšije, ubio jednog od njih.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije