Mještani bilećkih sela održali su danas protest s kojeg su zatražili od policije i predstavnika vlasti da ih zaštite od migranata, koji, kako tvrde, sve više prolaze kroz to područje i ugrožavaju im sigurnost.

Radoš Radović iz sela Vranjska rekao je novinarima da migranti kroz bilećku općinu prolaze na putu ka Stocu.

- Njima je Stolac osnovni cilj, a nama je cilj da tražimo od lokalne skupštine da im osigura prijevoz do te općine – rekao je on.

Nakon današnjeg okupljanja zatražili su da hitno bude zakazana sjednica Skupštine općine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata, jer, kako je kazao Radović, godinu i po provaljuju u kuće lokalnog stanovništva, uznemiravaju ih i izazivaju strah.

I mještanin Milenko Kešelj tvrdi da je tokom prolaska migranata obijeno, opljačkano i devastirano 17 kuća, kao i da su obijene prostorije Mjesne zajednice Krstače, parohijski dom i drugi objekti, a bilo je i paljevina.

Načelnik općine Bileća Miljan Aleksić također smatra da je riječ o ogromnom problemu te da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta, a od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da dobiju policijske patrole.

- Problem se mora rješavati - rekao je Aleksić.
Jedan od mještana Bileće prošle sedmice je, prilikom sukoba sa grupom migranata, koje je zatekao u kući komšije, ubio jednog od njih.