open-navfaktor-logo
search
Pčelari upozoravaju
Šta ubija pčele i kako prepoznati lažni med
Med bh. pčelara vrhunskog je kvaliteta, ali sve veći problem predstavlja patvoreni med, kojeg neki kupci ne znaju prepoznati
06.09.2018. u 14:44
get url
text
med u teglama
med u teglama

Borba protiv patvorenog meda, ali i bolja zaštita pčela, glavni su ciljevi najvećeg sajma pčelarstva u BiH "Medena Tuzla", koji počinje sutra na Trgu slobode.

Čist med

- Svaki med ima svoje osobenosti, miris, okus, viskozitet i gustinu. Veoma je važno da med miriše na pčele, dakle sve ono što nema mirisa i što je kristalno čisto i prozirno nije med. Med mora biti malo i zamućen zbog prisustva polenovih zrnaca. Oni koji žele biti potpuno sigurni neka kupuju kristalisani med, koji je sigurno potpuno čist - pojašnjava Šefik Čivić, predsjednik Pčelarskog društva "Nektar" iz Tuzle i čovjek koji 30 godina uzgaja med.

Tuzlanski kanton veoma je bogat pčelarima, kojih je na ovom području više od 600 i pčelare sa 45.000 košnica.

- Ozbiljni pčelari na području TK godišnje proizvedu 15 do 20 kliograma meda po košnici, što znači da mi imamo sasvim dovoljne količine meda za široku potrošnju - kaže Suad Selimović iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

{$galerijaFotografija}

Na sajmu "Medena Tuzla" očekuje se više od 200 izlagača, koji će pokušati promovirati ideju o boljoj zaštiti pčela. Naime prije deset dana u Sloveniji predstavnici pčelara zemlje domaćina te Hrvatske BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije donijeli su deklaraciju kojom se traži da pčela bude proglašena ugroženom vrstom.

Uginuća pčela

- U poljoprivredi se danas koristi mnogo pesticida i drugih sredstava za zaštitu. Ta sredstva mogu ugroziti pčele, ako nema saradnje između poljoprivrednika i pčelara. Zbog toga smo željeli da upozorimo da je pčela ugrožena, a bez nje je upitan i život na Zemlji - kaže predsjednik Saveza pčelara TK Muradif Kalesić.

On navodi da je i u BiH dolazilo do masovnog uginuća pčela, a navodi primjer Ciljga kod Živinica gdje su pčelari ostali bez pčela za vrijeme cvjetanja kornišona koji su zasijani u blizi, dok je u Krajini zbog uzgoja malina bio veliki pomor među pčelama.

Zbog svega navednog deklaracija o zaštiti pčele iz Slovenije je upućena institucijama EU, za koje pčelari smatraju da ide prva kada je u pitanju ovaj vid zaštite.

Pored borbe za očuvanje pčela u Tuzli će biti promoviran i kvalitet, kada je u pitanju proizvodnja, a posjetioci će moći i mnogo toga naučiti kroz predavanja i prezentacije proizvoda.

- Na sajmu će ove godine, uz pomoć Tehnološkog fakulteta Tuzla, biti analizirano 290 uzoraka meda, koji su stigli iz 18 zemalja, i tri kontinenta, Evrope, Sjeverne Amerike i Australije. Radi se o izuzetno kvalitetnim medovima, a naši su posebno dobro ocijenjeni. Najbolje ocijenjeni med bit će nagrađen posebnim priznanjem "Zlatna pčela" - ističe Kalesić.

 

civic, pcelar, nektar.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.