open-navfaktor-logo
search
Oko nas lete svi
Šta smo saznali na Katicinom pressu: Sve republike imaju helikopter, samo Sarajevo nema!?
Red mahanja Gačićem, red demagogije, a i Dodik leti... Sve smo čuli, samo ne i konkretno obrazloženje stvarne potrebe da Vlada KS spiska milione na helikopter
03.12.2019. u 18:17
get url
text

U zgradi Sektora za policijsku podršku MUP-a Kantona Sarajevo danas je ministar Admir Katica održao press konferenciju na kojoj je javnost upoznao sa detaljima projekta uspostave helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera, za što je u Budžetu KS za narednu godinu predviđeno čak 27.404.000 KM. Budimo, ipak, realni - javnost je o detaljima upoznavao Omer Kulić, prvi čovjek radne grupe koju je Vlada (ili Katica) zadužila da daje nekakvo stručno mišljenje o nabavci helikoptera i obuci pilota. Radna grupa je za to plaćena, podrazumijeva se. 

Podsjetimo, predviđa se da će ukupan iznos koji će građani KS platiti premašuje 40 miliona KM, a kada se uzmu u obzir i troškovi formiranja helikopterske jedinice, njenog opremanja, smještaja helikoptera, održavanja...

Iz MUP-a Kantona Sarajevo prošle sedmice je najavljeno da će se ministar medijima obratiti "povodom netačnih informacija u vezi s projektom uspostave helikopterske jedinice MUP-a KS i nabavke višenamjenskog helikoptera".

Međutim, novinari danas od ministra nisu čuli ništa što demantira informacije koje su procurile u javnost. Naprotiv, Katica je praktično priznao da je sve to tako, ali je "objasnio" da je nabavka helikoptera politička odluka vladajuće "šestorke", te da je on tu ustvari u ulozi, kako je sam naveo, menadžera. Odluka je, dakle, prema "menadžerovom" priznanju politička. Sad je samo pitanje čije politike i zadovoljavanja čijih političkih interesa, jer mikrofoni ispred Katice tek što su isključeni, a SBB kao dio "šestorke" se oglasio i poručio da ministar govori "notornu neistinu".  Naveli su da ima "mnogo važnijih stavki od helikoptera kojim bi se vozili neostvareni ministri ili politički čelnici".  Ali ostavimo taj "porodični" obračun po strani. 

Budući da je on samo menadžer i da se u stručna pitanja ne razumije, kako je naveo, Katica je angažirao ljude od struke, te na čelo radne grupe postavio inženjera Omera Kulića, koji je danas novinarima detaljno pojasnio kakav je to helikopter potreban policiji Kantona Sarajevo, kako se vrši obuka kadrova i koliko to sve košta. 

Inženjer Kulić je, međutim, u jednom trenutku svog izlaganja napravio usporedbu, pri čemu je doslovno naveo kako FUP ima jedan helikopter, (koji je "loš i nikakav, star 40 godina, mali helikopter, jednomotorni"), da Republika Srpska ima pet letjelica, Republika Crna Gora dva helikoptera, Republika Hrvatska pet, Republika Slovenija pet, Republika Srbija četiri, a samo (republika?) Sarajevo nema helikopter?!

Na novinarsku opasku da nabraja entitete i države, a da je Sarajevo kanton, Kulić je novinarki koja je uputila tu opasku spočitao "da sabira babe i žabe". Čudno, svi su iz nekog razloga stekli dojam da upravo on to radi.

Zanimljivo je da je Kulić tokom svog izlaganja, a kako bi ilustrirao koliko je Kantonu Sarajevo zaista taj helikopter potreban, iako ne dolazi iz policijskih struktura, iznio i svoje mišljenje o potrazi za dvostrukim ubicom Edinom Gačićem u februaru ove godine.

Tad je, kaže, angažirano 1.000 specijalaca da ga nađu, "a da smo imali helikopetr s ovakvom opremom, poletio bi taj helikopter sa dva specijalca i termokamerom i oni bi ga odmah našli i locirali i rekli ovima eto vam ga, radite s njim šta hoćete".

Kulić možda nije upoznat, ali javnost itekako jeste, da je tokom potrage za Gačićem angažiran i helikopter FUP-a, koji je nadlijetao područje gdje se sumnjalo da bi se mogao kriti, kao i da su korišteni dronovi koje je policiji ustupila Federalna uprava civilne zaštite, baš kao i te famozne termokamere.

Ipak, zbog specifičnog terena gdje se krio, na kraju su sarajevski specijalci po Gačića morali otići pješice.

Manevar "mahanje slučajem Gačić", što je već provjerena metoda kad se želi opisati uznemirenje javnosti i opravdati kojekakve političke poteze, iskoristio je i sam Katica, koji ga je pomenuo u najmanje tri navrata, kako bi ilustrirao potrebu za nabavkom helikoptera.

- Ja bih bio zadovoljan da smo tada imali helikopter i spriječili ubistvo kolege u Suhodolu - kazao je danas u jednom od tri "mahanja Gačićem" Katica.

Novinarima koji su pokušali dobiti odgovor na pitanje zbog čega se, kad je već situacija takva kakva jeste na nivou FUP-a, ne ulaže u opremanje helikopterske jedinice FUP-a, koja već ima kakvu-takvu infrastrukturu, Kulić je kazao da on to ne zna, jer je to stvar (famoznog) političkog dogovora.

Na pokušaj novinara da ukaže kako bi to bilo pametnije s obzirom na specifičnost uređenja, odnosno pitanja nadležnosti po kantonima, Kulić je kazao kako on "razumije da novinari mnoge stvari ne razumiju".

Ponovio je da "FUP nema ništa, da je helikopter star i nikakav, i da bi to trebalo uspostaviti sve odpočetka i pitanje kolko bi to bilo izvodivo". To je, valjda, drukčije nego u slučaju Kantona Sarajevo koji to sve isto tako nema. 

Objasnio je i da je "Dejtonskim mirovnim sporazumom definisan jedinstveni zračni prostor, kontrola letenja je jedinstvena u cijeloj BiH, nema kantona, nema granica, kad se registruje može letjeti u Ameriku, na Island, gdje god hoće... kao i da Dodik kad leti u Trebinje leti ovuda svuda".

Ne znamo ko opet sabira babe i žabe, ali nama novinarima kao laicima se čini da je jedno letjeti, a drugo dejstvovati ili naprimjer iskrcati posadu. 

Ili, naprimjer,  kada je nakon ubistva dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo helikopter FUP-a sa mješovitim timom pripadnika MUP-a KS, MUP-a RS-a, SIPA-e i FUP-a učestvovao u potjeri za Slavenom Dakićem, kojeg je "na zemlji" ipak morao uhapsiti MUP RS-a, pa ga predao SIPA-i, a oni nakon toga MUP-u KS...

Novinari su danas pokušali problematizirati pitanje zbog čega naprimjer Kanton Sarajevo, kao kanton sa najvećim budžetom ne bi inicirao nabavku helikoptera za FUP, a dobili su odgovor da je tako dogovoreno u Skupštini, da je ministar menadžerski operativno prišao zadatku, a da li je to potrebno odlučit će Skupština KS.

Podvukao je Katica i da se to slaže sa njegovom ocjenom sigurnosnih potreba Kantona sa policijskog aspekta, da trebaju dva helikoptera. I još jednom "mahnuo slučajem Gačić".

Nije nam ministar Katica objasnio zbog čega je press konferenciju na kojoj je govorio o političkoj odluci o nabavljanju helikoptera, bez elaboriranja stvarnih potreba MUP-a, moderirao portparol Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Otkad je to porparol policije prinuđen da ujedno bude i portparol politike? Ili se to, kako je danas zorno ilustrirano, u Kantonu Sarajevo više ne razlikuje. 

I zašto se politička odluka pravdala u prostorijama Sektora za policijsku podršku sarajevskog MUP-a?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.