open-navfaktor-logo
search
Zvanični debi
Šta se promijenilo u selekciji Austrije otkako je Foda naslijedio Kollera?
Utakmica sa Zmajevima bit će prva zvanična za Fodu, u kojem austrijska javnost vidi nekoga ko će uspješno nastaviti posao prethodnog selektora
11.09.2018. u 11:41
get url
text
Selektor fudbalske reprezentacija Austrije
Selektor fudbalske reprezentacija Austrije

Njemački stručnjak koji je na poziciji selektora fudbalske reprezentacije Austrije naslijedio Švicarca Marcela Kollera večeras će u Zenici imati svoj zvanični debi na klupi austrijske selekcije, iako ju je već vodio u sedam mečeva (šest pobjeda i jedan poraz).

Naime, utakmica sa Zmajevima bit će prva zvanična za Fodu, u kojem austrijska javnost vidi nekoga ko će uspješno nastaviti posao prethodnog selektora koji je Austrijance odveo na EURO 2016, ali ne i na proteklo Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Za razliku od Kollera, koji je u zvaničnom debiju na klupi Austrije poražen od kasnijeg svjetskog prvaka Njemačke (2:1), Foda će imati mnogo lakši zadatak u debiju na jednoj zvaničnoj utakmici, mišljenja su novinari austrijske državne televizije ORF.

Foda je donio stabilnost austrijskoj selekciji, ali i fleksibilnost. Formaciju 4-2-3-1, koja je po Austrijance dobro funkcionisala u finišu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, novi selektor je polako transformisao u 3-4-2-1, dok je u posljednjem susretu sa Šveđanim (ponbjeda 2:0) igrao u sistemu 3-4-3.

Novi selektor je u odnosu na svog prethodnika promijenio neke stvari u timu. Kod Kollera je ranije bio slučaj, igrao Janko ili ne za svoj klub, mjesto u vrhu napada za njega je bilo rezervisano. Kod Fode to nije slučaj, pa čak ni kada je riječ o najboljim austrijskim igračima.

Njemački stručnjak posebnu pažnju posvetio je i rezervnim igračima, poslavši im jasnu poruku da nisu ništa manje važni od onih na terenu. Foda često startnu postavu čuva za sebe i svoje saradnike do posljednjih trenutaka. Na treningu je krije i od svojih izabranika, a sve kako bi zadržao njihovu pozornost i maksimalnu koncentraciju te kako bi rad i angažman do zadnje minute posljednjeg treninga bili na maksimalnom nivou.

U odsutnosti kapitena Juliana Baumgartlingera Foda je odlučio da će kapitenska traka biti "putujuća". Tako je u prijateljskom duelu sa Šveđanima Austrijance predvodio David Alaba, dok će ih večeras na Bilino polje izvesti napadač West Hama Marko Arnautović.

- Kada bi u ovom ciklusu igrali treću utakmicu, vjerujem da bi kapiten bio Sebastian Prödl, jer se i on nalazi u "savjetu igrača" - rekao je selektor Austrije u izjavi za tamošnje medije.

ORF tvrdi kako se promjenom selektora ništa u pristupu reprezentacije Austrije nije promijenilo. Osnovni postulat igre skoro je pa identičan, a fudbaleri i dalje znaju kako doći do pozitivnog rezultata. Glavni temelj kvalitetnoj igri je dobra odbrana, brza transformacija iz koje bi se trebale iskoristiti ponuđene šanse.

Austrijskoj javnosti ali i medijima posebno se sviđa što i novi selektor Davidu Alabi dozvoljava da čestim ubacivanjima učestvuje u napadima svoje selekcije, a upravo bi fudbaler Bayerna večeras na Bilinom polju trebao biti jedan od onih igrača na koje bi izabranici Roberta Prosinečkog trebali obratiti posebnu pažnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.