VEZANI TEKST - Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 završeni čekaju se Kinezi da nastave svoj dio posla

Istina, za najbrže rastuću ekonomiju na svijetu BiH je premalo tržište, ali ne i nevažno. Kina sarađuje sa ovim dijelom Evrope u okviru Mehanizma 17+1 čiji je član i BiH.

Peking na Zapadnom Balkanu ima prvenstveno ekonomske interese, u pokušaju stvaranja infrastrukturne mreže u funkciji širenje njenih tržišta u Evropi, a glavni cilj je razvijeni Zapad, srce ekonomske snage Evropske unije (EU).

Međutim, tu je itekako prisutan i politički aspekt. Evropska unija u doglednoj budućnosti neće pristati na proširenje, Zapadni Balkan još dugo će tek statirati u briselskoj čekaonici, Sjedinjenim Američkim Državama ovaj dio svijeta nije u prioritetima vanjske politike.

Širenje političkog utjecaja Kine

Sve je to stvorilo prostor za širenje političkog utjecaja Kine, kojim želi direktno ili indirektno "udariti", uz SAD, na drugog velikog rivala na globalnoj sceni, Evropsku uniju.  

Prije nešto manje od tri godine kineski ministar vanjskih poslova Jang Ji poslao je znakovitu poruku:

- Novi put svile potječe iz Kine, ali pripada svijetu.

S druge strane, Tomas Matura, osnivač Istočnoevropskog centra za azijske studije i profesor na Univerzitetu Corvinus u Budimpešti, upozorava.

- Neke zemlje zapadnog Balkana, prvenstveno njihove elite, mogu biti lake mete tih pokušaja Kine, s ciljem da ih uvjere kako je kineski sistem superiorniji od Zapadnog - ističe Matura. 

Za potvrdu ove tvrdnje svratimo u Beograd. U ovo doba pandemije koronavirusa srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "kleo" se u svog kineskog kolegu Xi Jinpinga nazivavši ga "bratom", "spasiocem". Kakva su dosadašnja iskustva BiH sa Kinom, njenim ulaganjima u našu zemlju, investicijama, projektima...

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, u periodu od 1994. do 2019. Kine nema među deset najvećih investitora u našu državu.

Kineska ekonomska politika u regiji prije svega se zasniva na kreditiranju, davanju zajmova, koji lako postanu "svilen gajtan oko vrata", kao što je to slučaj sa Crnom Gorom čiji je prvobitni kredit za finansiranje autoputa od 800 miliona eura narastao na više od milijardu, zbog nekih "začkoljica" u ugovoru.

Ofanziva kineske cestovne operative

U BiH je na sceni ofanziva kineske cestovne operative koja nelogičnim niskim cijenama dolazi do posla. Za jednu dionicu na Koridoru Vc zna se javiti i po pet kineskih kompanija. Zašto? Bitno je samo da Kina dobije posao, firme rade za državu i više nacionalne interese.

Bombastično najavljivan projekat izgradnje Bloka 7, vrijedan 1,5 milijardi KM, zapeo je u ćorsokak. Pripremni radovi su počeli još u novembru 2019. godine i tu se stalo. Način finansiranja već je viđen u Crnoj Gori, Makedoniji... Kineska državna Exim banka plasira kredit, o direktnim investicijama nema ni govora.

Ako kredit nije zaštićen valutnim rizikom, lako se može ostati i bez državnog teritorija. Prijetnja takvom mogućnošću u Crnoj Gori ili kinesko preuzimanje luke Pirej u Grčkoj moraju biti dovoljna opomena vlastima u BiH.