open-navfaktor-logo
search
Prozvao Ognjena Valjića
Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka
Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za sudije i suđenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, podnio je ostavku, koju je u pismenoj formi dostavio članovima Izvršnog odbora pred današnju sjednicu u Sarajevu.
22.12.2020. u 11:01
get url
text
get url
text

Kao glavni razlog naveo je promjene u Komitetu, odnosno dolazak Ognjena Valjića, koji obavlja funakciju generalnog sekretara FSRS i desna je ruka Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika FSBiH.

Kakva nam je budućnost?

Da li se već sada vidi kakva je budućnost FSBiH nakon nastupajućih promjena u rukovodstvu državnog Saveza, pitanje je na koje mnogi traže odgovor?

Ovih dana su mediji preplavljeni informacijama o aktivnostima koje se vode oko imenovanja selektora.

Jasno je vidljiva namjera da se teži izboru stratega koji će biti menadžerska "varijanta" i koji će u budućnosti donositi profit pojedincima, po cijenu dobrih rezultata našeg državnog tima. Što bi samo po sebi bilo korak unatrag kada je u pitanju naš reprezentativni fudbal i FSBiH generalno.

lmenovanje selektora je samo jedna od stvari koje ne obećava svijetlu budućnost. Iz "upozorenja" koje je u ostavci napisao Rebac, može se zaključiti da nas u godinama pred nama očekuje mnogo problema.

- Iako ste dobili periodični izvještaj o radu Komiteta za sudije i suđenje, kao predsjednik, osjećam potrebu da iznesem lični stav o trenutnom stanju u Komitetu. U isto vrijeme podnosim ostavku na mjesto člana Komiteta - napisao je Rebac u uvodu, obrazloživši svoju odluku:

- U Komitetu sam nešto više od tri godine i moram istaći da je sve do dolaska novih članova, rad Komiteta proticao u korektnoj atmosferi, te donošenju odluka koncenzusom, a zanemarivo rijetko, većinom glasova.

Vi ste bez uporišta u bilo kojem normativnom aktu, za vrijeme trajanja mandata, smijenili Nenada Šukurmu, iznimno stručnog i karakternog člana Komiteta, te na mjesto člana imenovali Ognjena Valjića.

Njegovim dolaskom poremećen je normalni rad i komuniciranje između članova Komiteta. Frustracije i antagonizam prema članovima Komiteta, koji su ga prije tri godine suspendovali na duži period, što je na kraju rezultiralo i njegovim prestankom suđenja, ispoljava na gotovo svakoj sjednici Komitet.

Rebac, nadalje, navodi kako su sjednice Komiteta koje su trajala po dva sata, sada traju po četiri i šest sati.

VEZANI TEKST - FSBiH u ćorsokaku: Prekidaju se Premijer liga i Kup BiH u fudbalu?

- Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka. Došlo je do polarizacije snaga u Komitetu - tvrdi Rebac, te podsjeća na "blokadu" koja je proistekla iz analize suđenja Miloša Gigovića o čijim greškama sa utakmice Borac - Velež se raspravljalo na tri sjednice, a odluka je, tvrdi, morala biti donesena, "jer je zbog nedelegiranja sudija prijetila opasnost od otkazivanja odigravanja kompletnog kola PLBiH" (o čemu je Faktor pisao):

- Tada sam prvi put dižući ruku za tu odluku (ocjena 7.5 sudiji Gigoviću), svjesno prekršio Pravilnik i Uputstva. Donio sam i odluku da dam ostavku, jer sam smatrao da više nemam kredibilitet, da donošenje bilo koje odluke obrazlažem Pravilnikom i Uputstvima - napisao je, između ostalog Rebac, objasnivši da se potom zarazio koronavirusom i da je više od mjesec bio "isključen iz svih društvenih aktivnosti".

Rebac je objasnio da je prisustvovao i sjednici Komiteta od 30. novembra, koja je trajala nešto manje od šest sati.

- Atmosfera je ponovo bila naelektrisana, uz nekorektne istupe, te nije zadovoljavala nivo rada i komunikacije, kakvi bi morali biti na sjednici. Ne treba ni naglašavati da je ponovo inicijator i glavni protagonista bio Ognjen Valjić. Odluke donijete na toj sjednici su bile u suprotnosti sa Pravilnikom i Uputstvima. Ne znam kako takve odluke pravdati pred sudijama i posmatračima na narednim seminarima.

Ne snalazim se najbolje u novonastalim uvjetima rada, te ne mogu učestvovati u takvom radu Komiteta. Zbog svega navedenog podnosim ostavku na mjesto člana Komiteta - napisao je Rebac zahvalivši članovima Komiteta u ranijem sazivu na korektnoj saradnji, a zahvalio je i predsjedniku Elvedinu Begiću, generalnom sekretaru Adnanu Džemidžiću, te svim članovima IO, "koji su i pored dobronamjernih kritika, podržavali rad Komiteta".

Očito je da je Zeljković želi promijeniti kompletan Komitet za sudije i suđenje, bar one članove kojima ne može upravljati, jer je nedavno najavio kako će "izlazna vrata" pokazati Ibrahimu Hasanbegoviću. Rebac se, očito za ostavku odlučio, prije nego što bi došao "na tapet" Zeljkoviću.   

- Jasna je namjera budućeg predsjednika Saveza šta treba staviti pod kontrolu svojih ljudi za naredni period. To je prvo selektor (Vico Zeljković i Zvjezdan Misimović favorizuju Ivayla Peteva, op. a.) preko kojeg se od okupljanja reprezentacije može praviti klasična pijaca za prodaju igrača, a posebno onih koje zastupa kum i savjetnik u FSRS, Miličić i zajednički prijatelj Zdravko Mamić, za kojeg je nekada Petev i radio u Dinamu.

Drugi cilj je, očito, preko Komiteta za sudije i suđenje ovladati kadrovima, a potom Premijer ligom kroz sumnjiva delegiranja, sumnjive analize i ocjene suđenja, te obaveznu zaštitu lojalnih kadrova do krojenja tabele - kazao je za Faktor izvor blizak FSBiH.

Akrobacije bez legitimacije

Postavlja se pitanje postoji li mehanizam koji bi zaustavio planove Vice Zeljkovića? Aktuelni predsjednik Elvedin Begić, koji nije prisustvovao posljednjoj sjednici lzvršnog odbora FSBiH u novembru, niti je bio uključen u poslove Radne grupe oko izbora selektora, nije imao konkretan odgovor na, kako bi rekao legendarni Ćiro Blažević "akrobacije bez legitimacije", budućeg predsjednika.

VEZANI TEKST - Hoće li Misimović zbog Zeljkovića i Peteva "prodati" Barbareza?

- lstina je da u posljednje vrijeme nisam aktivan zbog porodičnih i zdravstvenih problema kao i da sam iscrpljen medijskim natpisima i "blaćenjem" medija. U decembru mi je svakako istekao mandat i ne želim biti prepreka boljoj budućnosti FSBiH - diplomatski je odgovorio Begić.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora budući prvi čovjek bh. fudbala imat će priliku da ostvari svoj prvi naum.

Ostavka Zorana Rebca otvara vrata Vicinog drugog dijela plana, a da premijerligašima neće biti nimalo lako protiv Borca (predsjednik ovog kluba doskora je bio Vico Zeljković), koji je imao svesrdnu pomoć sudija, na svojoj koži već su osjetili Velež, Sarajevo, Željezničar...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.