open-navfaktor-logo
search
Gigović sve blokirao
FSBiH u ćorsokaku: Prekidaju se Premijer liga i Kup BiH u fudbalu?
Ono na što je Faktor upozoravao od trenutka kada je fudbalska opozicija u FSRS počela promjene i kada je Vico Zeljković krenuo u pohod na funkciju predsjednika državnog Saveza, polako se počinje ostvarivati na djelu.
11.10.2020. u 14:17
get url
text

VEZANI TEKST - Sudija Miloš Gigović "pogurao" Borac protiv Veleža, Široki Brijeg rutinski

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju klupski fudbal, trenutno je u ćorsokaku, a nije isključeno da dođe do prekida Premijer lige i Kupa BiH!? Razlog je sudija Miloš Gigović!

Arbitar iz Bosanske Gradiške perfidno je "pogurao" Borac do pobjede protiv Veleža u 10. kolu Premijer lige BiH i zbog silnih grešaka trebao je biti kažnjen. Trebao, ali (još) nije.

U petak i subotu, na sjednici Komiteta za sudije i suđenje FSBiH odvijala se prava drama. Nakon seminara za arbitre sa B liste u sumrak je počela sjednica sudijskih autoriteta. I trajala je skoro do ponoći (završena poslije 23 sata), ali odluke nije bilo... Nastavljena je u subotu, no napredak nije ostvaren i zbog toga je zaustavljen rad Komiteta za sudije za suđenje FSBiH. 

Kako je potvrđeno za Faktor iz izvora bliskog FSBiH, trojica članova (Zoran Rebac - Mostar, Ibrahim Hasanbegović - Sarajevo i Muamer Bureković - Zenica) bili su za to da se Gigović kazni najdrastičnije, jer je "povratnik u činjenju nedjela", odnosno nije mu prvi put da pravi lakrdiju na premijerligaškim terenima (svježe sjećanje je iz prošle sezone kada je suspendovan na deset utakmica jer je kao četvrti sudija sugerisao glavnom arbitru Aleksandru Njegomiroviću da dosudi nepostojeći penal za Borac protiv Radnika).

VEZANI TEKST - Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH

Drastičnoj kazni protivili su se Dragan Banjac i Ognjen Valjić, dvojica članova Komiteta iz Banja Luke, odnosno FSRS, dok je Miro Hrkač iz Širokog Brijega bio suzdržan. Banjac je godinama bio "trn u oku" tamošnjoj fudbalskoj opoziciji (koja je sada na vlasti) i na sve načine pokušavali su ga smijeniti. Sada, kada su preuzeli funkcije, ostavili su ga funkciji, ali je on, očito, odlučio da im se prikloni i da "svira po notama nadređenih"... Valjić i Hrkač tek nedavno su postali članovi Komiteta.

Pokušavali su njih trojica krivicu prebaciti na pomoćnika Mirzu Demira iz Kaknja i četvrtog arbitra Aleksandra Njegomirovića, ali to nije prošlo. Jer, i onima koji se slabije razumiju u fudbal i suđenje jasno je kako je Gigović odradio posao na susretu Borac - Velež, a da ne pričamo kako su svaku grešku evidentirali sudijski autoriteti koji iza sebe imaju na stotine utakmica...

U konačnici, rad Komiteta je, kao što smo napisali, blokiran, a to znači da neće biti delegirane sudije za naredne utakmice elitnog razreda bh. fudbala, kao ni za mečeve osmine finala Kupa BiH (planirano je da se igra 21. oktobra). Za kvorum je potrebno da je prisutno pet članova, a kako saznajemo Rebac, Hasanbegović i Bureković će istrajati i neće popustiti u svojim namjerama, odnosno sudije neće biti delegirane dok Gigović ne bude kažnjen za sve propuste na utakmici Borac - Velež.

Faktor je upozoravao na opstrukcije koje bi mogle uslijediti dolaskom Zeljkovića na "vlast". Njegova politika počela se provoditi u djelo i prije nego što je postao predsjednik FSBiH. Šta će tek biti kada i zvanično bude imenovan za prvog čovjeka bh. fudbala, to ne smijemo ni zamisliti...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.