Riječ je o obilježavanju stogodišnjice od rođenja Hodoljupca Zulfikara Zuke Džumhura, koja će se održati  29. oktobra u Velikoj sali JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Koncert "Pjevaj Bosno pa me razveseli", posvećen Safetu Isoviću bit će održan 31. oktobra u svečanoj sali RKUD "Proleter".

Na manifestaciji "Stogodišnjica hodoljupca" posvećenoj Džumhuru o njemu će govoriti brojni poštovaoci i prijatelji. Između ostalih Abdulah Sidran, Dževad Karahasan, Mišo Marić, Nenad Veličković, Ines Tanović, Zehra Alispahić, Hadžem Hajdarević, Šejla Šehabović, Goran Samardžić, Damir Uzunović, Vida Ognjenovič...

Također će u Fotogaleriji Jelićeva biti otvorena izložba "Zuko Džumhur" autora i arhivara Safeta Hebibovića.

Književnik Abdulah Sidran osvrnuvši se i na 55 godina postojanja CKM, podsjetio je na značaj kulturnih ustanova kao što su domovi kulture. Prisjetivši se da je i sam svoje mladenačke dane provodio u takvim centrima. Sidran je kazao da jeste bio relativno blizak iako se nisu često družili i sa Zukom Džumhurom i Safetom Isovićem.

- Zuko Džumhur je jedan enciklopedijski obrazovan čovjek. Iza one njegove jednostavnosti, prostodušnosti ljudske, iza takve naoko jednostavne pojave stajao je izuzetno obrazovan čovjek. Nekarakterističan za naše doba. Atipičan - kazao je Sidran.

On je istakao da je Zulfikar Zuko Džimhur jednako duboko poznavao orijentalnu istočnjačku književnost, religiju, muziku i ono što je zapadnoevropska kultura. Govoreći o Safetu Isoviću istako je njegove karakterne osobine kao što su odgovornost prema poslu, prema kolegama, prema okolini...