U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem je obrazložen zathjev Tužilaštva BiH da se Izetu Nizamu, savjetniku ministra Veska Drljače i bivšem zamjeniku direktora Službe za poslove sa strancima, odredi jednomjesečni pritvor, a nakon što je uhapšen u akciji SIPA-e zbog sumnje da je primao mito.

Kako je rečeno u sudnici, Nizamovo hapšenje je rezultat tromjesečne istrage.

Na teret mu se stavlja da je u periodu od 2011. do 2015. godine, dok je obnašao dužnost zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, protivzakonito uzimao novac, robu i usluge, od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci u vezi s boravkom stranaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja pogodovao donošenju odluka u korist navedenih osoba.

Tužilac u ovom slučaju Emir Neradin u sudnici je danas kazao kako se Nizamu stavljaju na teret krivična djela, odnosno radnje u devet tačaka, a pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi Nizam boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke te omesti istragu.

- Osnovanu sumnju da je osumnjičeni počinio krivično djelo primanje dara proizilazi iz iskaza šest svjedoka od kojih je jedan Anes Dinarević, bivši vozač Izeta Nizama, dok je drugi njegov poznanik Smajo Ećo. Oni su opisali svoja saznanja o primanju dara kao i veliki broj pojedinačnih radnji u ovom slučaju. Iskaze je dalo i više svjedoka koji su davali dar kao i od kojih je dar zatražen. Njihovi iskazi se potvrđuju i na identičan način opisuju počinjena krivična djela iako osumnjičeni sve negira - kazao je Neradin.

On je dodao da bi pritvor Nizamu trebao biti određen jer je istraga u početnoj fazi i jer pregledavanje izuzete materijalne dokumentacije tek slijedi kao i saslušanje većeg broja svjedoka.

- Kako saznajemo, dva strana državljana koja su dali mito su kontaktirani od srodnika osumnjičenog te im je rečeno da ukoliko budu kontaktirani i upitani za slučaj, da sve negiraju. Svjedok Dinarević je također prijavio kako su mu srodnici osumnjičenog došli na vrata nakon što je dao iskaze te su se raspitivali kome je i šta on rekao na što im je on odgovorio da je dao više iskaza i da ne može pričati o tome. Ove okolnosti ukazuju na mogućnosti utjecaja na svjedoke ukoliko se osumnjičeni nađe na slobodi - kazao je tužilac.

Avdulah Kovačević, advokat koji zastupa Nizama, odbacio je navode Tužilaštva BiH i istakao kako ne postoji osnovana sumnja u ovom slučaju kao ni opći ni posebni uvjeti da se Nizamu odredi pritvor. Svoje navode je potom obrazložio. 

- Ključni svjedoci su Smajo Ećo i Anes Dinarević koji su veoma dobri prijatelji. Ovdje se radi o dobro smišljenoj stvari i montaži.  Moj klijent nikada nije bio osuđivan, nije bio u sukobu sa zakonom i cijeli radni vijek je proveo u zaštiti države od ovakvih ljudi koji mu ovo montiraju. Moj klijent pri tome ima bolesnu ženu koja je operisala karcinom materice, ima probleme sa štitnom žlijezdom. Zbog činjenice da ne postoje zakonski razlozi da mu se odredi pritvor od ovog suda, ali i činjenice da ima veoma bolesnu suprugu, predlažem da se on pusti na slobodu ili mu se eventualno odrede mjere zabrane - kazao je advokat osumnjičenog Kovačević.

Vijeću se obratio i sam osumnjičeni te je istakao da od cijelog slučaja nema ništa, da mu je sve namontirano od osobe koja je bila prijetnja za nacionalnu sigurnosti BiH te njegovog vozača kojeg je za vrijeme dok je radio kod njega pazio kao vlasittog sina.

- Odbacujem sve ove navode Tužilaštva BiH. Tog vozača sam pazio kao da je moje dijete kao i njegove roditelje, omogućio sam mu i školovanje. Međutim, on je slabog imovnog stanja i spreman je svašta napisati za 10 KM.  Oni su uništili moju karijeru u vrijeme kada sam trebao biti na vrhu i primjer mojim kćerkama i zetovima i meni je stavljen biljeg, ja više nemam kud. Ono što vas molim kao ženu jeste da mi odredite sve moguće mjere zabrane, da dubim na glavi 24 sata, samo da budem suprug, da se ne bi dogodilo ono najgore - kazao je Nizam obraćajući se sutkinji na kraju i kroz suze.

Tužilaštvo se usprotivilo zahtjevu da se Nizamu odrede mjere zabrane u ovoj fazi istrage, te ponudilo da će ubrzati saslušanja svjedoka kako bi on što manje vremena proveo u pritvoru. Sutkinja za prethodni postupak Tatjana Kosović tražila je od Nizamovog advokata da dostavi medicinsku dokumentaciju njegove supruge te najavila da će odluka o pritvoru biti donijeta u zakonski predviđenom roku.