Hladno vrijeme ne pogoduje nikome, a u posebnom riziku od pogoršanja zdravstvenog stanja su, prema riječima prim. dr. Tihomira Bere, dežurnog ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kardiovaskularni bolesnici i osobe sa plućnim tegobama.

Kaže kako je u ovom Zavod u posljednja 24 sata pomoć zatražilo 260 sugrađana, najviše sa srčanim tegobama, glavoboljom, visokim pritiskom, te osobe koje su preležale COVID-19.

- Javljaju nam se ljudi koji su imali zarazu, oporavili su se, ali sada imaju druge zdravstvene probleme, poput povišenog krvnog pritiska i šećera u krvi. Često se žale da su malakasli, da se brzo zamaraju, što je prema tvrdnjama nekih stručnjaka, očekivana pojava nakon COVID-19, jer je organizmu potrebno više mjeseci da se vrati u normalu. Posebna preporuka takvim osobama je da se čuvaju prehlada i sezonske gripe, koja istina još nije laboratorijski potvrđena kod nas, ali to ne znači da je nema među populacijom. Trebaju se više odmarati, imati dovoljno sna, (osam sati je optimalno), i adekvatnom prehranom raditi na popravljanju imuniteta – naglašava Bera.

Hroničnim bolesnicima, ali i ostalima tokom hladnih dana preporučuje se da smanje fizičko naprezanje, boravak na otvorenom svedu na minimum, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada je najviše hladno, i da se oblače slojevito.

- Preporučio bih, naročito starijima i hroničnim bolesnicima, da ako izlaze ujutro preko maske stave šal i da vode računa kuda i kako hodaju zbog leda na ulicama. Jučer smo imali osam intervencija zbog padova, bilo je i lomova ekstremiteta - dodao je Bera.

Naglasio je da je vrlo važno da hronični bolesnici i dalje redovno uzimaju terapiju, a ako dođe do pogoršanja zdravlja, odmah se jave porodičnom ljekaru.

- Naglasio bih da nikako na svoju ne mijenjaju terapiju.

Vrlo je važno, kaže, povesti računa i o prehrani, te u svakodnevni jelovnik uključiti što više sezonskog voća i povrća.

- Od povrća najbolje je pripremati okrepljujuće čorbe, a voće, pogotovo citruse, jesti u svježem stanju ili ga cijediti. Crveno meso zamijenite ribom i piletinom od koje ćete praviti nezamjenjivu supu. Vrijeme je i kiselog kupusa, pa ga uvrstite u jelovnik jer je pun vitamina C, kao i rasol koji je odličan saveznik u podizanju imuniteta tokom zimskih mjeseci. Važno je piti dosta biljnih čajeva, a izbjegavati kafu i alkohol koji loše utječu na krvne sudove – objasnio je Bera.