open-navfaktor-logo
search
"Bitka" za talenta
Srbijanski trener savjetovao Šveđane kako da Tahirovića "ukradu" Zmajevima
Benjamin Tahirović, mladi prvotimac Rome, još nije odlučio za koju reprezentaciju će igrati.
08.01.2023. u 21:06
get url
text

Rođen je u Švedskoj, ali su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine. Iz oba saveza su ga kontaktirali, ali on još nije donio konačnu odluku.

Dalibor Savić, prvi Tahirovićev trener, koji vuče korijene iz Srbije, za Expressen je govorio o mogućem raspletu.

- Mislim da će izabrati Bosnu - kazao je Savić, dodavši:

- Ne vidim razloga zašto to ne bi napravio. Ali, ne znam ništa o tome kako on razmišlja. No, zamislite da imate 19 godina i onda dođe Edin Džeko, zagrli te i kaže "mi smo iz iste države, govorimo isti jezik, naravno da ćeš igrati s nama".

VEZANI TEKST - Šveđani ne odustaju: "Naš sportski direktor pričao je sa Tahirovićem, poštovat ćemo njegovu odluku"

Treba li Švedska parirati sa Zlatanom sada kada Roma gostuje u Milanu, bilo je pitanje švedskog novinara?

- Da, jasno je da trebaju poslati Zlatana. Ako Fudbalski savez Švedske stvarno želi Benjamina, trebao bi to učiniti. Zlatan je najveći kojeg smo ikada imali u Švedskoj i živuća je legenda - kazao je Savić.

Obzirom da vuče korijene iz Srbije, Savić razumije kompleksnost problema. Posljednjih godina vidjeli smo nekoliko švedskih talenata koji su odlučili igrati za druge reprezentacije - Anel Ahmedhodžić i Dennis Hadžikadunić za Bosnu, Sead Hakšabanović za Crnu Goru.

- Švedska apsolutno može biti bolja u tome. Generalno, mislim da u, primjerice, balkanskim zemljama ljudi više poštuju svoje zvijezde. Više je status biti sportaš. U Švedskoj ne uveličavamo stvari, prilično smo loši u tome.

- Jasno je da mnogi osjećaju ponos na svoje korijene. A onda u Švedskoj ima toliko dobrih mladih igrača da je konkurencija velika. Ako postoji reprezentacija koja obećava minutažu..., možda će izbor biti lakši. I jasno je da svi žele igrača koji je počeo igrati za Romu u Serie A - kazao je Savić.

Trener koji sada radi na Farkim Ostrvima kao trener HB Torshavn u vrijeme dok ga je vodio Tahirovića je koristio kao napadača, a Jose Mourinho prebacio ga je na poziciju veznog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.