open-navfaktor-logo
search
Istraživali
Srbijanski naučnici ustanovili da se u Srbiji dogodila prva smrt od koronavirusa u Evropi
COVID-19 prouzrokovao je smrt muškarca u Srbiji u februaru 2020. godine, 10 dana prije nego što je Francuska prijavila prvi smrtni slučaj od ove bolesti u Evropi, otkrili su beogradski istraživači.
23.02.2021. u 19:07
get url
text

Građevinski radnik (56) iz Beograda, koji nije putovao u inostranstvo, primljen je 5. februara 2020. godine u bolnicu zbog temperature, kašlja i otežanog disanja. Preminuo je za nekoliko sati, a obdukcija je pokazala da je uzrok upala pluća.

Mjesecima kasnije, međutim, naučnici sa Instituta za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta pronašli su dokaze da je muškarac umro od COVID-19.

Milenko Bogdanović, forenzički patolog, rekao je da studija 12 stručnjaka, koju je prošle sedmice objavio časopis Frontiers in Medicine, sugerira da je COVID-19 bio prisutan u Evropi mnogo prije nego što se prethodno mislilo.

- COVID-19 je vjerovatno bio uzrok toliko često prijavljene upale pluća nepoznatog porijekla u januaru i februaru 2020. godine - napisali su naučnici koji su proveli istraživanje, piše Reuters.

Francuska je izvijestila o prvom evropskom slučaju zaraze sa SARS-CoV-2 koronavirusom 24. januara prošle godine, a prvu smrt od te bolesti 15. februara.

Globalno je zabilježeno više od 111 miliona slučajeva COVID-19, a više od 2,5 miliona ljudi je umrlo, prema podacima Reutersa. Infekcije su zabilježene u više od 210 zemalja i teritorija otkako su prvi slučajevi identificirani u Kini u decembru 2019.

Bogdanović je rekao da su istraživači od preminulog Srbijanca uzeli smrznuti uzorak staklaste tečnosti koja ispunjava prostor očne jabučice kako bi dokazali prisustvo virusa.

- Ovo je za sada prva post-mortem potvrđena smrt od COVID-19 u Evropi - rekao je Bogdanović.

Prvi zvanični slučaj u Srbiji zabilježen je 6. marta 2020. Virus je do sada ubio 4.351 osobu u toj zemlji sa oko sedam miliona stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.