open-navfaktor-logo
search
GP BiH
Spriječeno krijumčarenje maloljetne Iranke, uhapšene dvije osobe
Pripadnici Granične policije BiH otkrili su osam krivotvorenih dokumenata na graničnim prelazima
15.10.2018. u 15:06
get url
text

Službenici Jedinice granične policije Izačić lišili su slobode državljane Švicarske A. M. (34) i A. N. (36) nakon što su u vozilu pokušali prokrijumčariti maloljetnu državljanku Irana.

Naime, na drugoj liniji graničnih provjera službenici ove jedinice otkrili su da A. N. pomenutu maloljetnicu krije pored sebe, ispod deke na zadnjem sjedištu vozila, a prethodno na uvid nije dala njene dokumente na prvoj liniji graničnih provjera.

Kontrolirani su u mercedesu, nacionalnih oznaka Švicarske, na izlasku iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi, A. M. i A. N. su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati Tužilaštvu BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Pripadnici Granične policije BiH otkrili su osam krivotvorenih dokumenata na graničnim prelazima.

Tako su službenici JGP Aerodrom Sarajevo oduzeli tri krivotvorene dozvole za boravak u Holandiji. Otkrivene su na drugoj liniji graničnih provjera prilikom pregleda prtljaga B. A. (24), državljanina Turske. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao je letom iz Istanbula.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krivotvorenje isprave, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovom nalogu, državljaninu Turske odbijen je ulazak u BiH te je vraćen u Istanbul.

Službenici JGP Izačić otkrili su pet krivotvorenih ličnih karti Italije koje su na uvid dali državljani Indije. Kontrolirani su na izlasku iz BiH na MGP Izačić. Prema naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona krivotvoreni dokumenti privremeno su oduzeti.

Svih pet stranih državljana predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Službenici JGP Kamensko lišili su slobode M. D. (47), državljanina Republike Hrvatske. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol iz Kanbere (Australija) raspisao potjernicu zbog više krivičnih djela i to: nepristojan čin s djetetom ispod 16 godina, bludne radnje s djetetom ispod 16 godina, upotreba prijevoznih usluga u cilju pripremanja djeteta ispod 16 godina na seksualni akt, seksualno prodiranje djeteta ispod 16 godina u pokušaju, narušavanje toka pravde u pokušaju, iznuđivanje dječije pornografije korištenjem prijevozne usluge i ustrajna seksualna zloupotreba djeteta ispod 16 godina.

Kontroliran je pri ulasku u BiH na prijelazu Vaganj i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Pri izlasku iz BiH na MGP Doljani lišen je slobode R. P. (56). Utvrđeno je da je za bh. državljaninom Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu zbog krivičnog djela krađa. Predat je službenicima Policijske stanice Ljubinje.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode S. J. (31) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Državljanin BiH predat je službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.