Riječ je o pripadnicima Gorske službe spašavanja FBiH i Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji su prethodnih dana u pokrajini Hatay u Turskoj, učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio jug ove zemlje, vraćaju se kući.

Kako nam je kazano u Gorskoj službi spašavanja Federacije BiH, oko 15 sati će biti u Sarajevu, gdje će zastati kod Vijećnice da pozdrave građane, a gdje će ih dočekati i kolege, prijatelji, porodica, sugrađani.

- Naši heroji dolaze danas. Umorni su, svi smo na njih ponosni jer su dali svoj maksimum da pomognu turskom narodu. Tamo su bili oko 12 dana, neki i kraće jer je nekoliko grupa otišlo. To su kolege, pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije, njih 70 iz 12 gradova. Sa njima će biti i naši potražni psi Atos, Šmeki i Ela. Mislim da našim psima građani priređuju malo iznenađenje, torte za pse - kazali su nam u GSS-u FBiH.

Dodaju kako će se nakon kratkog zadržavanja kod Vijećnice uputiti prema Azićima, lokaciji odakle su ispraćeni u Tursku.

- U Azićima će ih dočekati premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa saradnicima. Tu će biti i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite - rečeno nam je.