Špago podsjeća da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 25. februara u prvom čitanju usvojio njegov Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi se ograničio rast najvećih plaća, prije svih zastupnika, delegata, ministara i ostalih izabranih i imenovanih lica u institucijama BiH.

- Prva verzija Prijedloga je koncipirana prema prvobitno predloženoj osnovici od 630 KM. Na narednoj sjednici Komisije za finansije i budžet, koja je planirana za 16. mart, namjeravam modificirati ranije predložene amandmane kako bi se uvažila nova osnovica od 600 KM, te kako bi se ispoštovale odredbe Ustava koje ne dozvoljavaju smanjenje naknada tokom mandata, što bi spriječilo rast plaća izabranih i imenovanih zvaničnika – kazao je Špago.

Ističe značaj naredne sjednice Komisije za finansije i budžet za pravovremeno interenisanje kako bi se zaustavilo enormno povećanje plaća zvaničnika.

- Ako na sutrašnjoj sjednici Komisije budu prihvaćeni amandmani i usvojen modificirani Prijedlog zakona, isti se može, nakon dopune dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma zakazane za 20. mart, usvojiti u drugom čitanju, čime se stvaraju pretpostavke da bude na dnevnom redu prve naredne sjednice Doma naroda – naglasio je Špago u saopćenju.

Usvajanje ovog Prijedloga zakona je, dodaje, u rukama parlamentarne većine čija je podrška neophodna.

- Gubljenje vremena u usvajanju ovog Prijedloga zakona je odgovornost nove vlasti, imajući u vidu njihovo odugovlačenje u donošenju odluke o visini osnovice za obračun plaće za 2023. kao i negativno mišljenje u komisijskoj fazi razmatranja predloženih izmjena Zakona - podsjetio je Špago.