open-navfaktor-logo
search
Islamska vrijednost
Softić: Za program BIR TV do sada smo dobili hiljade poruka podrške naših gledalaca
U vrijeme kada svuda oko nas vlada neka vrsta straha, kad su Bošnjaci u iskušenju stalne potrebe da se brane i dokazuju svoju nevinost, ramazan je poziv na naše dostojanstvo i odgovornost.
11.04.2022. u 18:56
get url
text

Kasim Softić, novi glavni i odgovorni urednik BIR TV iskusni je TV novinar i urednik, koji je na ovu poziciju došao sa mjesta direktora RTV Tuzlanskog kantona.

Prihvatanje uređivačke pozicije ovog, po mnogo čemu specifičnog medija, za Softića je bio poseban profesionalni izazov, tim više što je riječ o mediju sa naglašenim vjerskim sadržajima prilagođenim vremenu, ali i ambijentu u kome se emitira.

BIR TV je, nepune dvije godine od svog osnivanja, sa prvim danom mjeseca ramazana započela sa 24-satnim emitiranjem programa.

To je, ujedno bila i prilika da jedan mladi, energični tim novinara, tehničara, snimatelja i drugog osoblja, pod uredničkom palicom Kasima Softića, svojim programom obraduje mnoge svoje gledatelje ne samo u BiH i regionu, već i širom Evrope i svijeta.  

- U vrijeme kada svuda oko nas vlada neka vrsta straha, kad su Bošnjaci u iskušenju stalne potrebe da se brane i dokazuju svoju nevinost, ramazan je poziv na naše dostojanstvo i odgovornost, poziv da budemo svjedokom svoje vjere konkretnim djelima.

Svi propisi ramazana vezani su za zajednicu, za brigu i žrtvu. Stoga je i ramazanski program BIR TV u cijelosti satkan od sadržaja koji afirmiraju upravo ove ali i sve druge naše vrijednosti.

Svoju brigu i odgovornost za zajednicu BIR TV će u ovom mjesecu iskazati posjetama svim krajevima Domovine i u "živim" javljanjima svjedočiti životu i radu, problemima i radostima Bošnjaka širom Bosne i Hercegovine, ističe na početku razgovora za Politicki.ba Kasim Softić, glavni i odgovorni urednik BIR TV.

Ne krije zadovoljstvo što svoje dugogodišnje novinarsko i uredničko iskusto može da utka u medij kakav je BIR TV, ali i što je nepune dvije godine od prvog oglašavanja u eteru, ovaj medij osigurao sve potrebne pretpostavke za emitiranje programa 24 sata dnevno.

- Program BIR TV, njegovi sadržaji, struktura i karakter slika su i odraz onoga što ovu kuću od samog početka čini drugačijom od svih drugih TV kuća u Bosni i Hercegovini.

BIR TV je porodična televizija koja njeguje i afirmira islamske vrijednosti, kulturu dijaloga, tolerancije, vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Pokretanje BIR TV prvog dana ramazana 2020. godine ima dodatnu simboliku i u činjenici da je to mjesec duhovnosti, intenzivne vjerničke pobožnosti i predanosti ibadetima posta, teravih-namaza, mukabela, zajedničkih iftara, dakle svega onoga što je temelj rada BIR TV, naglašava urednik Softić.

U skladu s navedenim, navodi on, BIR TV je koncipirala i svoju ramazansku programsku ponudu. Na jednom mjestu, kroz različite programske sadržaje sudjelovat će blizu 200 učesnika, istaknutih alima, predstavnika vjerskog života, univerzitetskih profesora, uglednih kulturnih radnika, književnika, sportista, poslovnih ljudi, studenata, učenika, ustvari uzornih i uglednih javnih ličnosti.  

- S posebnom emocijom, ali i zadovoljstvom naša TV kuća je doživjela s gostovanjem u jednoj od emisija, srebreničke majke Salihe Osmanović, kojoj smo, u želji da bar na tren obradujemo njeno ranjeno srce, uz pomoć dobrih ljudi, obezbjednili odlazak na ramazansku umru. I to je jedan od dokaza zašto medij kakav je BIR TV treba postojati.

Bogati ramazanski program BIR TV je obogatila popularnim sadržajima među kojima je posebno praćen termin emitiranja "ramazanske sofre", za čiju pripremu su zadužene vrijedne članice Udruženja Izvor iz Bužima.

- Cjelokupan ramazanski program BIR TV samim nazivom govori da je posvećen isključivo ramazanu i svemu što taj mjesec u životu svakog vjernika predstavlja. Mnogi gledaoci ne kriju radost zbog mogućnosti da u našem programu mogu čuti predavanja poznatog hafiza Sulejmana Bugarija, čije inspirativne poruke nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Naša TV kuća i ovog ramazana uživo emitira sehurski program pod nazivom "Zapostimo zajedno", kojeg kreira i realizira ugledna profesorica dr. Zehra Alispahić.

- Svi ovi sadržaji učinili su da smo već sa prvim danima emitiranja, dobili na hiljade poruka zahvalnosti i podrške naših gledalaca, prvenstveno vjernika, koji ne kriju da smo im svojim programom upotpunili radost ramazana - kaže na kraju razgovora Kasim Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.